Karta muzyczna - Co polecacie?
Witam. Jaką polecacie kartę muzyczną do peceta w cenie do 250zł. Jakie jest Wasze zdanie na temat zewnętrznych kart? Obecnie mam zintegrowaną.
Wszystko zależy do czego będziesz ją przeznaczał, kiedyś skusiłem sie przeczytac cały test k. dźwiękowych na PClabie i wyszło, że ASUS Xonar D2 jest najlepszym wyborem w swojej cenie.
Jakie jest Wasze zdanie na temat zewnętrznych kart?
Wszystko zależy, do czego podłączysz. Jeżeli masz byle jakie głośniki/słuchawki, to dużej różnicy nie usłyszysz. Jeżeli słoń nadepnął ci na ucho to też dużej różnicy nie usłyszysz. Ogólnie zewnętrzne karty dźwiękowe są lepsze od tych zintegrowanych (oczywiście jeżeli mowa o kartach powyżej określonego budżetu, a nie tych tanich chińczykach na USB za 5 zł sztuka :)
Głośniki podane mam w sygnaturce - Creative T6100 5.1
Słuchawki e5, dostałem w prezencie, pewnie tanie, ale i tak rzadko z nich korzystam.
Zewnętrzna karta ma swoje plusy, można ją wszędzie zabrać i podłączyć do laptopa. Kto wie, może kiedyś sobie go dokupię.
1) Za 250zł nie kupi się dobrej zewnętrznej dźwiękówki- wewnętrzną już tak.
2) Do tych głośników i słuchawek nie ma sensu kupować karty dźwiękowej, bo i tak nie zagrają lepiej niż na integrze (no chyba że mówisz nie o słuchawkach firmy e5, tylko o Shure e5).
Potwierdzam, ze na tych glosniczkach, a tym bardziej na sluchawkach, roznica w jakosci dzwieku bedzie niezauwazalna.
PrzemoDZ - Gdy kumpel przyniósł swoją kartę muzyczną na którą wydał nieco ponad 300zł. to czułem różnicę w jakości. Czyli proponujecie wewnętrzną w podanej przeze mnie kwocie?
ASUS Xonar.
Poza tym pomijając jakość dźwięku posiadanie karty innej niż integra ma mocnego plusa - brak problemów technicznych jak np. w starych grach, gdzie grając na integrze bohaterowie się nie odzywali (Baldur's Gate 1 i 2) czy gra chodziła koszmarnie (GTA3).