Karta graficzna - problem znowu.
Witam. Pisałem już wcześniej o mojej przegrzewającej karcie graficznej. Otóż oddałem komputer do dwóch serwisów. Podczas pobytu mojego PC u nich mówili że temperatura mojej karty graficznej jest w porządku. Gdy przywiozłem kompa do siebie i pograłem przez 2 godziny temperatura znowu skoczyła do ok. 126 stopni. Koleś z serwisu czyścił już układ chłodzenia i założył nową pastę i nic. Jak myślicie co może być dalszą przyczyną przegrzewania się. Chyba trzeba wymienić już kartę na nową?
Up?
Zakladajac, ze chlodzenie jest zalozone poprawnie, to trzeba polepszyc obieg powietrza w obudowie.
Ułożyłem wiatraczek dodatkowy w obudowie komputera tak aby wydmuchiwał ciepłe powietrze znad karty. Nie wiem właśnie czy ma wdmuchiwać zimne czy wydmuchiwać ciepłe.
Otworz obudowe, i graj z otwarta. Po 2h znowu sprawdz temperature.
Podczas pobytu mojego PC u nich mówili że temperatura mojej karty graficznej jest w porządku.
Kłamali? Nie testowali pod obciążeniem? Źle testowali? Testowali za krótko? Testowali dobrze i mają rację? Prawdopodobnie i tak się nie dowiesz :)
Może karta jest podkręcona?
Może wina leży w Tobie i stawiasz budę tak że blokujesz cyrkulację powietrza?
Może stało się coś, przez co karta nie zwiększa obrotów wentylatorów pod obciążeniem?
Może ...
Może podaj temperatury bez stresu np godzinę po włączeniu kompa.
Karta nie była podkręcana, PC posiada dużo przestrzeni aby odbywała się cyrkulacja. Wstawiam jeszcze screena po ok. godzinie od włączenia kompa.
Dodam że karta się przegrzewa tylko podczas grania.

Według mnie masz ewidentny problem z chłodzeniem. Stan spoczynku, karta ma temperaturę można powiedzieć właściwą ale spójrz na chłodzenie O_o 100%? Bez stresu to według mnie o 40-60% za dużo.
Spójrz na mój zrzut. Pomijając fakt że to zupełnie inna karta/architektura itd. to nie widziałem jeszcze karty, w której chłodzenie się zajeżdża na 100% (chyba że ustawione manualnie) w spoczynku.
Poczekaj jeszcze jak możesz może ktoś potwierdzi ten fakt. Mój poprzedni 8800GTX miał ~60% użycia chłodzenia i pod obciążeniem (100% ofc) grzał się 90-95°. Do czasu podjęcia przez Ciebie działania nie graj, bo pożegnasz się ze swoją kartą.
dokładnie. trochę to przegięcie, że w idle chłodzenie siąga 100%. Może być kiepskie chłodzenie ale może być też zwalony czujnik temperatury.
Tak, chłodzenie ustawiłem manualnie na 100%, ponieważ automatycznie było ustawione na 29% i podczas w stanie spoczynku karta przegrzewała się do 70 stopni to nie miało zamiaru wzrosnąć.
Up?
Kupiłem Crysis'a 2 i chyba lipa bo jak gram teraz w Warhead'a to po około pół godziny się wyłącza cały komputer. Może jeszcze jakieś propozycje co by tu zrobić.
daminosManUtd ---> No właśnie o tym cały czas mowa ;)
Nie no raczej pasty nie powinno być za mało, co dopiero była wymieniana w serwisie.
A tutaj panowie, dzisiaj włączam programik i w stanie spoczynku karta ma temp 95 stopni i ciągle rośnie. A może to już wadliwy zasilacz, elektrolit wysechł?
P.S.: Możliwe że będę kupował w kwietni nową kartę graficzną. Jaką polecacie (koniecznie GeForce) do 700-800zł?
Z tego co wiem to wczesne wersje GF 8800 przegrzewały się. Na gwarancję nie masz co liczyć, ale za to karta jest chyba do wymiany. Chyba, że kupisz i zamontujesz duże chłodzenie. Ale to może okazać się stratą kasy
Umieściłem wiatraczek na obudowie tak aby dmuchał zimnym powietrzem na spód karty. Na razie temperatura się utrzymuje przy 56 stopniach. Zobaczymy za 10 minut. Piszcie jakie macie pomysły aby uniemożliwić przegrzewanie się.
Fanboi ----> Pierwszy post ;)
Oddałem ją do serwisu, wyczyścili, pastę zmienili i lipka.