Witam. Posiadam laptopa Lenovo z Windows 7. Posiadam 2 karty graficzne, mianowicie Intel HD graphics family i zewnętrzną Nvidia GeForce GT555M. Problemem jest to ,że ciągle mi się wyświetla komunikat, że nie jest aktywna. Czy istnieje jakiś sposób aby ręcznie zmienić karty graficzne ?
Przede wszystkim sprawdz w menagerze urzadzen czy karta jest poprawnie zainstalowana ( brak zoltych znakow zapytania lub wykrzyknikow ).
Po drugie klikajac prawym klawiszem myszy na aplikacje ktora chcesz odpalic ( czyli np gre ) powinienes miec mozliwosc wyboru z ktora karta graficzna aplikacja ma sie odpalic.
chyba jest dobrze zainstalowana (sprawdziłem w menegerze), a co do drugiej opcji, to jest taka możliwość, ale to i tak nic nie zmieniło. Jedna gierka miała w domyśle ustawioną kartę zintegrowaną, ale po odpaleniu jej ( z kartą Nvidia) na pasku zadań ciągle można zobaczyć, że jest brak aktywności tej karty :/
Nie mam pomyslu jak Ci pomoc na odleglosc. Ja sprobowalbym zrobic backup systemu na inny dysk i postawic system od nowa "na czysto". Jak nic to nie da to zawsze masz kopie do przywrocenia zeby nic nie stracic...
Problem moze miec zrodlo zarowno w sprzecie jak i oprogramowaniu...
Ok, dzięki wielkie za pomoc. :)
U Mnie są dwie możliwości z Intel HD+GT540M:
1. Zmiana planu zasilania na maksymalna wydajność,
2. Otworzenie panelu sterowania Nvidia (prawy dolny róg ekranu, okok zegarka) i w Zarządzanie ustawieniami 3D, dla każdej gry w punkcie drugim możesz wybrać domyślną karte grafiki. Po ustawieniu jako domyślnej GT555 i uruchomieniu gry zminimalizuj ją i wtedy sprawdź czy wciąż używane jest Intel HD.
EDIT: Nie ma za co dziękować, propozycja reinstalacji systemu to ostateczna ostateczność, która może jeszcze bardziej namieszać w systemie z dwoma kartami grafiki.
niestety ciągle jest nieaktywna -_-
Też miałem taki problem, musiałem w BIOSie pogrzebać i wszystko hula ;).
Wejdź do BIOSu i jeśli nie jest aktywowana, to aktywuj ją ręcznie.