Kampania Marketingowa GTA 6 to ZENADA - Felieton
Witam w kolejnym moim felietonie.
Kampania merketingowa GTA 6 to jest kpina i zenada. Pracuje w tej brazny od 20 lat i musze stwierdzic ze Rockstar odstawil totalne gowno do szescianu!
Zacznijmy od poczatku. Rocstar zapowiedzial w Marcu ze w wakacje ruszy pelna para kamapnia marketingowa najwieskzej gry w histori swiata. Mamy wlasnie koniec wakacji a co otrzymalismy?
- Przez polowe wakacji byla kompletna cisza,
- pozniej oglosili ze nie bedzie wydania fizycznego.
-pozniej pojawil sie tajmniczy cyberleek i zaczal udostepniac matrialy z gry,
-po czym w koncu pod koniec wakacji Rocstar wypuscil ten trailer na Netflixie..... i tyle. Cisza.
Sorry ale jak na najwieksza premiere wszechswiata to takiej ZENADY to raczej wszechswiat dawno nie widzial! Zamiast kazdego tygodnia udostepniac nowy materialy, screeny, zajawki, cokolwiek. To jest brak jakiekolwiek akcji marketingowej!
Zaraz jakies tumoki powiedza "Ale bociek, GTA6 nie potrzebuje zadnego marketingou i tak kazdy ja kupi". No tak, ale pewnie Rocstkart i tak przeznaczyl setki miliony dolarow na promocje tej gry. I ja oceniam ludzi ktorzy tam pracuja w marketingu i po prostu przejabali to kase na nie wiadomo na co?
Jesli chodzi o ten 20 minutowy trailer to byla to kolejna ZENADA. Masz Super sloneczne Maiami, pisoneki Phila collinsa, super postacie, a od czego zaczynasz trailer? Od jakies meliny w nocy z murzynami! Serio?? Na ja nie moge. 80% zwyklych ludzi po obejrzeniu pierwszych 2 minut wylaczylo ten trailer bo nie tego sie spodziewali.
Zamiast zaczac trailer od pakazania pieknej slonecznej plazy, puscic pionsek Against All Odds Phila Colinsa, zaczac jakas fajna misja w ferrari. To oni zaczynaja od pokazania fabryki narkotykow w nocy :/
No ja pitole. Sorry ale ja bym tam wszystkich wylebal caly dzial marketingu.
Bo jak napisalem wiekszej zenady promocyjnej a raczej jej braku to ja dawno nie widzialem. A biorac ze to najwazniejsza gre dekady to po prostu rece opadaja.
O ile gry Rocskat robi swietne, to w marketing nie umie kompletnie.