Jest sens wymienić GTX 970 na 1660?
Generalnie gram w 1080p. Większość gier mi na medium/high te 60 klatek trzyma. Wyjątkami są ostatnie Assasyny, Rage 2 czy Metro Exodus, a więc najcięższe tytuły na rynku. Tam muszę się zadowolić 30 fps (wolę płynne, niż więcej ale z dropami).
No i teraz pytanie - czy 1660 zapewnia 60 fps we wszystkim co wyszło? Nie musi być ultra, ale high już wskazane.
Teoretycznie mógłbym nabyć coś mocniejszego, ale że nowe konsole wchodzą w grudniu, to wtedy będę myślał, czy w ogóle robić upgrade, czy zadowolić się tym co mam, plus nowa konsola, którą kupuję na pewno. Chodzi mi o w miarę niedrogą kartę "na chwilę".
No i pytanie drugie, takie samo jak pierwsze, tylko zamiast 1660 Radeon 590.
Im więcej testów czytam, tym jestem głupszy.
Tak. Gtx 1660 powinien utrzymac stale 60 fpsów w nowych grach. Choć nie zawsze na ultra
Tak btw, widziałem filmik jak gość grał na 1660 w metro exodus na ultra z włączonym RT. I miał nieco ponad 30 fpsów. Taka ciekawostka. Choć nie wiem czy jest jakikolwiek sens tyrać kratę bez rdzeni RT w RT
https://m.youtube.com/watch?v=R4rokPWC9Po&t=83s
RT mnie nie interesuje. Tego to i 2080 podobno nie robi, jak należy.
Teraz nie, ale bedzie
W Rage 2 na 1070 ti mam na ultra 1080p 70 - 90 fps, więc z tymi 30 fps to chyba przesada
Słaby FPS w dwóch ostatnich Asasynach to może być bardziej kwestia procka a nie GTXa 970. RAGE 2 i Exodus raczej nie są najcięższymi tytułami na rynku, na 1060 spokojnie 60+ więc na 970 nie powinno być dużo gorzej przecież.
Karta wiele ci nie da. I tak będziesz miał spadki przez procesor, taki urok 4 rdzeni bez ht.
Exodus jest jednym z wielu przykładów [nie jest to norma] że HT nic nie wnosi.
Osobiście robiłem tu test 4/4 i 4/8, mam takie same wykresy, nawet na 4/4 jest lagodniejszy.
na Ryzen 2700x miałem przypadek że gra była nie grywalna nawet na 8/16. poszła idelanie na 8/8 jak poprzednie części. tak bywa
Standardowy GTX 1660 jest o 20% procent bardziej wydajny od GTX 970 więc szału nie będzie, jak już brać, to minimum wersje 1660TI która jest bardziej wydajna ( 40% względem 970) ew w tej samej cenie jest Radeon 5600XT który jest o 55% lepszy od 970, ale są nieraz problemy z biosami i sterami, no i przydałby się procesor minimum 4/8
Wyrzucanie pieniędzy w błoto, bo ten GTX 1660 jest obecnie jedną z najmniej opłacalnych kart. Jak już wymieniać to na co najmniej GTX 1660 Super, albo RTX 2060.