Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Jako iż gorąco na dworze to i komputer musi się ochłodzić

21.05.2012 20:55
Thermometrr
😊
1
Thermometrr
132
out of space

Jako iż gorąco na dworze to i komputer musi się ochłodzić

Cześc, w ostatnich dniach temperatura powietrza jest dosyć duża. Mi jest gorąco a co dopiero mojemu komputerowi. :) Kiedy nie jest w stresie (przeglądam internet itd) pracuje cicho, jednak kiedy włączę dowolną grę zaczyna szumieć co dosyć mnie denerwuję (i nie tylko mnie bo dziele pokój z jeszcze jedną osobą). Mam program SpeedFan i jest tam opcja ustawienia maksymalnej temperatury dla danej części komputera. Chciałbym ustawić tak, żeby komputer nie chodził strasznie głośno przy niskich temperaturach, ale też żeby nie było takiego czegoś że coś się spali, albo będzie miało krótszą żywotność. Zacznę może od podania specyfikacji komputera:

procesor: AMD Phenom II X4 980
karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 460 SE

RAM itd w tej sytuacji raczej nie potrzebne.

Poszperałem trochę w internecie i znalazłem stronę, na której jest podana maksymalna temp. dla mojej karty graficznej. http://www.nvidia.pl/object/product-geforce-gtx-460-pl.html Jest tam napisane "Maksymalna temperatura GPU (w C) 104 C" czy więc mogę ustawić w programie SpeedFan w zakładce "temperatury" przy ostrzeżeniu 104 st. C? Nie chcę żeby komputer szumiał ale nie chce też żeby spaliła mi się karta.
Szukałem też max temp. dla procesora, ale nie znalazłem nic, na tej stronie: http://products.amd.com/en-gb/DesktopCPUDetail.aspx?id=749 nie ma podanej żadnej temp. (tak w ogóle to mój procesor? to jest jakiś black edition a ja nic nie wiem żebym miał jakąś czarną edycję).

Tak więc proszę abyście doradzili mi jakie maksymalne temperatury mogę ustawić w tym programie aby komputer tak głośno nie chodził, ale żeby też nic się nie stało z tymi wszystkimi częsciami. Z góry dziękuję! :)

21.05.2012 21:05
szymon0096
2
odpowiedz
szymon0096
7
Pretorianin

czarna edycja (no... black) oznacza że możesz procek podkręcić.
Może kup sobie nową obudowę w której będziesz miał 5 wiatraczków.
Twoja karta graficzna nawet do 90 stopni C nie dojdzie a raczej nie powinna.

Gdzieś, coś, kiedyś czytałem, że możesz ustawić obroty wentylatorka (i idzie na 100%), jednak gdy zmniejszyłem obroty to pojawił się taki dziwny szum dlatego wolę aby obroty były na maxie.

21.05.2012 21:19
Thermometrr
3
odpowiedz
Thermometrr
132
out of space
Image

czarna edycja (no... black) oznacza że możesz procek podkręcić.
A no to wszystko jasne.
Może kup sobie nową obudowę w której będziesz miał 5 wiatraczków.
No właśnie obudowę mam dobrą, z dwóch stron ma wloty powietrza, a wiatraczków jest tam dość sporo.
Twoja karta graficzna nawet do 90 stopni C nie dojdzie a raczej nie powinna.
Czyli mogę spokojnie ustawić to 104 st C? No bo kiedy dochodzi do tego otsrzeżenia zaczyna chodzić szybciej.

No i co z tym procesorem? Jaką bezpieczną maksymalną temperaturę ustawić?

Poakże może screena:

Pierwszy (GPU) to karta graficzna
Drugi ??
Trzeci ??
Czwarty ??
Piąty (HD0) dysk twardy?
Szósty (Core) procesor?

Co to jest to Temp1 Temp2 i Temp3? Coś mi się zdaję, że to włąsnie przez to komputer tak szumi. Może ustawić w tych 3 rzeczach większą temp. ostrzeżenia? Ale kurczę boję się o to wszytsko żeby się nie sapliło.

21.05.2012 21:24
😉
4
odpowiedz
wilu25
42
Generał

[2]
1. A procesorów, które nie są z serii black nie da się podkręcić?
2. Po co od razu proponujesz kupno nowej obudowy, jak nawet nie wiesz jaką ma aktualnie?
3. Skąd ta pewność, że ta karta nie dojdzie do 90 stopni? Jak będzie bardzo zakurzona i z całkowicie wyschniętą pastą termoprzewodzącą to jak najbardziej może osiąnąć takie temperatury.
Thermometrr
Napisz jakie temperatury aktualnie osiąga twój procesor i karta graficzna podczas grania. Ogólnie temperatura karty nie powinna przekraczać 85*C, taka w granicach 70*C jest bardzo dobra. Oczywiście chodzi o temperatury w stresie. Może wyczyszczenie komputera z kurzu, ewentualnie zmiana pasty termoprzewodzącej pomogą.
PS. Temperatura Twojego procesora nie powinna przekraczać progu 60*C. Jeśli tak się zdarza - wiedz, że coś się dzieje. :)

21.05.2012 21:27
szymon0096
5
odpowiedz
szymon0096
7
Pretorianin

Wyczytałem, że twój procesor grzeje się średnio w grach do ok. 55 stopni Sprawdź jednak w jakimś programie temperaturę procesora pod obciążeniem i ustaw jakieś 10-20 stopni więcej do ostrzeżenia.

edit

[4] - seria black służy do podkręcania. Możesz podkręcać bez obaw, że coś walnie (Ten procesor do 4.4GHz). Zakładam, że obudowa nie jest jakaś tam super colling (...) Jak również myślę, że autor wątka dba o swój komputer i czyści go regularnie.

21.05.2012 21:34
Thermometrr
6
odpowiedz
Thermometrr
132
out of space

wilu25

Po pograniu jakiś czas temp wahają się około:

karta graficzna: ~60 (nawet mniej) st. C
procesor: ~45 - 50st. C
Raczej nie są to duże temperatury, nie?

Odsyłam jeszcze was do screena w poście 3

21.05.2012 21:51
7
odpowiedz
wilu25
42
Generał

[5]
Proszę Cię... Podkręcać po prostu trzeba umieć i nie ma znaczenia czy masz procesor z odblokowanym mnożnikiem (Black Edition albo procesory Intel z literką K) czy z zablokowanym - i taki, i taki możesz spalić w przypadku nieumiejętnego oc. Gdy podkręcasz znając się na rzeczy nic nie ma praw, jak to ująłeś, walnąć.
Thermometrr
Temperatury bardzo dobre. Wystarczy żeby procesor i karta nie osiągały takich temperatur jak podałem i wszystko będzie OK.

21.05.2012 22:22
Thermometrr
8
odpowiedz
Thermometrr
132
out of space

Temperatury bardzo dobre. Wystarczy żeby procesor i karta nie osiągały takich temperatur jak podałem i wszystko będzie OK.

No tak, ja to rozumiem. Ale ja chcę ustawić w programie SpeedFan wiekszą (jeśli to możliwe w ogóle - i to właśnie pytam) temepraturę maksymalną. Bo kiedy ta temepratura będzie większa to wentylator nie będzie tak szybko chodzić. Nie wiem co to są te Temp1, 2 i 3 (te na screenie z postu 3) bo jeśli mógłbym zwiększyć ich temperaturę ostrzeżenia komputer chodziłby ciszej - i o to właśnie mi chodzi :)
Pisze trochę chaotycznie bo jestem trochę śpiący :P

22.05.2012 07:45
Thermometrr
9
odpowiedz
Thermometrr
132
out of space

UP :)

22.05.2012 09:09
ollbrzym
10
odpowiedz
ollbrzym
39
Pretorianin

Sam układzik nie uległby uszkodzeniu i przy 200 lecz jest jeszcze laminat itd
Karta graficzna owszem teoretycznie do 104'C lecz nie wpływa to dobrze na stabilność i żywotność. Dla bezpieczeństwa ustaw poniżej 100.
CPU Teoretycznie też, lecz już przy 70 pojawią się pierwsze problemy ze stabilnością.

22.05.2012 16:48
Thermometrr
11
odpowiedz
Thermometrr
132
out of space
Image

[10] Dzięki, o taką odpowiedź mi chodziło. Mam jeszcze pytanie co do screena (dodaję jeszcze raz bo nikt nie odpowiedział na moje pytanie) obok ---->

Są tam wartości temepratur:

GPU, czyli karta graficzna - to wiem
Temp1 - ??
Temp2 - ??
Temp3 - ??
HD0 - dysk twardy?
Core - procesor

Co to są te Temp 1, Temp2 i Temp3? Tam gdzie jest chip napisane są jakieś dziwne ciągi liter i cyfr i nie mam kompletnie pojęcia co to jest. Chciałbym ustawić wyższą temperaturę ostrzeżenia, ale nie chce nic robić nie wiedząc co to tak na prawdę jest. :)

22.05.2012 18:01
Thermometrr
😊
12
odpowiedz
Thermometrr
132
out of space

UP

22.05.2012 19:00
Thermometrr
13
odpowiedz
Thermometrr
132
out of space

Kolejny UP bo już lecę

22.05.2012 19:07
14
odpowiedz
QrKo
160
Yarr!

Moze poszukaj w instrukcji od plyty glownej, najnizsze to zapewne temparatura otoczenia (czyli jakis malo strategiczne miejsce na plycie glownej), jedno z pozostalych to pewnie mostek polnocny, a trzecie nie mam pojecia, moze mostek poludniowy, moze jakies uklady zasilania, nie wiem.

25.05.2012 13:46
Thermometrr
15
odpowiedz
Thermometrr
132
out of space

Przeczyściłem dokładnie komputer, zwiększyłem minimalnie maksymalną (śmiesznie to brzmi :P) temepraturę i teraz komputer chodzi cichutko, a nie wyje jak wcześniej. Jednak dalej nie wiem co to są te Temp1, 2 i 3. No ale jak już teraz chodzi cicho to raczej nie muszę szukać w instrukcji.
Dzięki wszystkim za pomoc! :)

Forum: Jako iż gorąco na dworze to i komputer musi się ochłodzić