Witajcie.
Od zawsze lubiłem Intela, ale po obejrzeniu wielu testów postanowiłem dać szansę AMD. Nie wiem tylko który procesor będzie wystarczający do wyżej wymienionych kart graficznych (jedną z nich mam zamiar kupić po nowym roku, tylko nie jestem zdecydowany którą, ale raczej Ti). Na płytę chciałbym wydać mniej niż 500 złotych i na procesor max 1500. Do wyboru mam 3 modele 3600X, 5600X i 3700X. Zastosowanie to tylko i wyłącznie gry komputerowe. Zero pracy, zero wielozadaniowości, nie licząc programów działających w tle. Wiem, że obecne konsole mają 8/16 i nie wiem jak to się ma do portów konsolowych na PC. Czy taki 5600X będzie wystarczająco wydajny, czy nie uzna wyższości 3700x (np. za dwa lata), który ma o dwa rdzenie więcej i jego "brat bliźniak" montowany jest do PS5 i nowych Xboxów. Czy są jakieś gry (bądź będą) które swoje działanie będą opierać o wydajnosc wielordzeniową i 5600x wypadnie gorzej od 3700X? (Wiem że w R20 wyższy wynik ma 3700X i to mimo starszej architektury). Co o tym myślicie? Który procesor wybrać?
Zależy ile masz kasy. 5600X albo 3600. 3700X będzie lepszy od 3600, ale nigdy nie będzie lepszy od 5600X.
Ja też w listopadzie dokładnie nad tym samym zastanawiałem się, co Ty teraz. Wyczekiwałem niecierpliwie premiery Ryzen 5600X. i co? Będą takie gry, to znaczy przecież już są - chociażby BFV w multiplayer 64 graczy, ghost recon: wildlands, RedDeadR2, (CYBERPUNK!) przecież, który wyciska z ośmiu rdzeni sporo. Na 6 także zagrasz, ale gra bedzie nieco mniej stabilna. Chodzi mi o wartość frametime. Spadki płynności rzadziej pojawią się przy 8 vs 6. Dlatego ja wybrałem trzecie rozwiązanie i zamiast 3700 czy 5600X kupiem ryzena 3800X na promocji. To był najlepszy wybór wg mnie. Ale przypominam, kupiłem za 1300 na promce.
Osobiście kupować 6 rdzeniowy procesor, zaraz przed 2021 rokiem, jest bez sensu.
Zapomniałeś dodać ze płyty z chipsetem B550 pod te nowe ryzeny serii 5000 są cholernie drogie w powownaniu do B450.
No nie wiem czy "cholernie" drogie. Tylko trochę droższe (różnica między asrockiem b450 pro 4 a b550 to ok. 100zł a między MSI B450M PRO-VDH MAX a wersją B550 - 200zł z czego ta druga ma wbudowaną kartę wifi).
Czemu uważasz, że kupno 6 rdzeniowych procesorów jest bez sensu?
Nie wiem jak teraz, ale w listopadzie 3800x kosztował 5 dych więcej niż 3600x (i mieścił się w twoim budżecie). Dla mnie to był nobrainer. Nie wiem, kiedy będzie potrzeba 8 rdzeni, ale przy takiej różnicy w cenie mnie to nie obchodzi.
Gorzej z płytą, bo te tańsze pod ryzeny mają głupie oszczędności. Kupiłem B550 bazooka i ogólnie jest ok, ale ma tylko 4 gniazda sata. Dobrze pomyśl, czy warto oszczędzać na płycie i dokładnie przeanalizuj co ma w wyposażeniu.