Jakie wyścigi polecacie?
Od dłuższego czasu mam ochotę nadrobić zaległości w grach wyścigowych, ale nie wiem za co się zabrać.
Ostatnio grałem w NFS'a The Run, ale krótko i raczej słaby był. Pamiętam też, że jakiś czas temu grałem w Test Drive Unlimited i tego typu gry chyba najbardziej mnie interesują (otwarty świat), ale The Crew jeszcze nie wyszło :) Bardziej symulacyjne też wchodzą w grę jak NFS Shift. Najlepszą opcją byłby otwarty świat + symulacyjny model jazdy.
Co ciekawego, wartego zagrania wyszło w ostatnich latach?
Hmm, co powiesz może o GRID 2?
Driver: San Francisco - Otwarty świat, dość realna fizyka jazdy. Może i nie są to typowe wyścigi, ale za to jest to jedna z najlepszych samochodówek ostatnich lat.
Carmageddony posiadają otwarte mapy, także również możesz je wypróbować. Czwórka póki co jest w fazie alfa, bądź beta, trójkę pomiń, ale w jedynkę oraz dwójkę śmiało możesz zagrać.
Seria FlatOut również godna polecenia (poza trójką) jest, ale tam otwartego świata nie ma.
[up] dzięki za przypomnienie o Driver: San Francisco - chciałem kiedyś sprawdzić, ale była za droga.
Driver to nie jest to czego szukam, Carmagedony czy FlatOut też nie bardzo, a Grid 2 z tego co pamiętam nie ma widoku ze środka, co prawda nie jest to "must have", ale lubię takie ustawienie kamery.
Co z NFS Shift 2? Lepszy był od poprzednika? Co sądzicie o najnowszym Gridzie?
Zdecydowanie czekam na The Crew, bo zapowiada się ciekawie, ale to teraz mam trochę wolnego czasu.
Dodam, że nie dysponuję dużą ilością pieniędzy, a i komputer do demonów nie należy (laptop z i5 3210M i GF GT650M).
Skoro czekasz na The Crew, to bierz Drivera: San Francisco - gre robia praktycznie ci sami ludzie. W D:SF masz widok ze srodka ze swietnie wykreowanymi tablcami rozdzielczymi, masa roznorodnych samochodow, swietny model jazdy, dajacy ogromna satysfakcje, dobry scenariusz, trzymany w klimacie seriali z lat 70. Sporo misji pobocznych, wyscigi, wyzwania i duze, otwarte miasto, w ktorym sam osobiscie z przyjemnoscia sie rozbijalem przez ponad 20h.
Dlaczego nie weźmiesz Grid Autosport?
Bardzo podobny do Shifta. Mam i się zagrywam.
Zdecydowanie nie żałuję kupna. Pamiętaj tylko o ustawieniach samochodu. Np. zauważyłem, że domyślnie przełożenia są bardzo duże i np. na 3 biegu jechałem 90% wyścigu. Skracając biegi zyskujesz przyśpieszenie i jeździ się bardzo przyjemnie.
Co do widoku z wnętrza, bardzo mi sie podobał ten z shift 2. W Grid Autosport dostajesz widok z wnętrza jednak jeśli chcesz zobaczyć szczegóły i detale deski rozdzielczej to zapomnij. Tutaj została odwalona totalna fuszerka.
Tak czy inaczej całą grę jeżdżę z kamerą wewnątrz samochodu.