specyfikacji w obecnie wydawanych grach?Dodam że w październiku tego roku skończy trzy lata.
Procesor AMD Phenom II 3,0 GhZ x4,karta graficzna GeForce GT 640,pamięć RAM 8 GB,dysk twardy 500 GB,system Windows 7 Home Premium 64 bit,zasilacz 500 W.
Chodzi mi głównie o gry sportowe i wyścigi czyli mam tu na myśli nowego Need For Speed'a tego co wyjdzie na jesieni a także np.Fife 16 chociaż z tego co patrzyłem na jej wymagania to w zalecanych podają procesor 3,4 giga czyli Fifa 16 mogę założyć że nie pójdzie.Jakąś symulacją też nie pogardzę;American Truck Simulator ma niebawem się ukazać.Jak komputer z takimi parametrami poradzi sobie w tego typu grach i czy w ogóle sobie poradzi?Czy raczej jest to już grat i należy go wymienić?Proszę o odpowiedzi zorientowanych w temacie.
Dodam że po prawie trzech latach użytkowania go jestem średnio zadowolony z jego działania ze względu na dość przeciętną wydajność w tym pod co był kupowany czyli w grach.On nie zmula jeszcze póki co ale nie jest to też jakiś kombajn-zresztą w tej cenie którą kosztował nie miał prawa takim być ale jednak spodziewałem się lepszych rezultatów.Tak poza wszystkim to więcej nic opartego na AMD nie kupie.Wole dołożyć pare stówek i kupić coś na Intelu gdyż wydajność jest nieporównywalnie lepsza.
Zmień tą maszynę i przestań się męczyć. Żadna nowa gra na tym nie pójdzie, a już na pewno nie NfS ;)
Widzisz,tak to jest jak się słucha sprzedawców "fachowców" w sklepie stacjonarnym.Mój błąd.Ale napisz coś więcej co w nim jest do doopy a nie tylko żebym zmienił tą maszyne bo to to i ja już wiem.Ale napisz coś więcej czemu jest zjeb... Co jest za słabe że nie pójdzie najnowszy Need For Speed.Według podawanych wymagań to powinien działać.
O ile procesor był znośny (6 lat temu), o tyle karta w ogóle nie nadaje się do gier. Znajdę Ci kartę 100zł tańszą, na której każda gra, jaka na niej pójdzie (ze względu na stare API, czyli DX10 jeśli wiesz o czym mówię ;)) będzie chodziła szybciej niż na posiadanym przez Ciebie GTX'ie. Natomiast w jej cenie można znaleźć już kartę, która z powodzeniem nada się do niższych (lub często i średnich) ustawień w każdej istniejącej grze ;) Jedyne (w sumie mam nadzieję, że Cię to pocieszy, bo to dobra wiadomość) , co jest fajne w tym zestawie to system i ilość ram, która starczy nawet jeszcze na jakiś czas (do wysokich ustawień) no i oczywiście Windows 7:)
Aż tak źle?Tego nie wiedziałem.Kolejne pytania zatem.Jak to możliwe że procesor był znośny sześć lat temu skoro komputer kupowany w październiku 2012-go roku i był to wówczas jeden z nowszych a przynajmniej aktualnych procesorów?Dlaczego karta nie nadaje się do gier skoro według zapewnień sprzedawcy była to w tamtym okresie jedna z nowszych budżetowych kart ze średniego segmentu.Chyba jednak trochę się nadaje skoro odpaliłem na niej choćby The Run'a czy Most Wanted 2012 lub Rivals a wszystkie wymienione też miały wysokie wymagania a działały płynnie,także...nie rozumiem.Wspomniałeś coś o Direct 10.Tylko że ten komputer odbiera już biblioteki Direct 11 bo inaczej bym nie odpalił na nim The Run'a.
Czy mnie pocieszy ilość Ram-u i Windows 7 że mam je jak to określiłeś jako jedyne w tym zestawie "fajne"?Powiem szczerze że pocieszenie to marne bo szczerze mówiąc pamięć RAM i system to jakby najmniej istotne rzeczy w całym zestawie i najtańsze z naciskiem szczególnie na to pierwsze.Kośći RAM są przecież tanie jak barszcz biorąc pod uwagę ceny pozostałych komponentów.Ale mimo wszystko dzięki za to pocieszenie-lepszy rydz niż nic hah:)
Tak więc ile szmalu wezme za to pudło na alledrogo jakbym chciał sprzedać a chyba będę chciał?Z 1,5 k ktoś da czy raczej tylko frajer?Bo jeśli tylko frajer to i tak będę go szukał-wiem że tacy są!
luki431 ->
Tak więc ile szmalu wezme za to pudło na alledrogo jakbym chciał sprzedać a chyba będę chciał?Z 1,5 k ktoś da czy raczej tylko frajer?
Za 1500 zł można złożyć zdecydowanie wydajniejszy komputer z nowych części, więc... ;)
Dlaczego karta nie nadaje się do gier
Bo to wykastrowany Kepler dla ludzi którzy nie bardzo mają pojęcie co kupują - ten sam target co ci którzy myślą że jak karta ma 2GB pamięci to musi być szybka, albo że jak procesor ma 8 rdzeni to jest lepszy niż ten co ma 4.
Ta karta jest mega-słaba, biją ją na łeb 5-letnie GPU które w momencie premiery były budżetówkami ze średnio-niskiego segmentu.
http://pclab.pl/art49440-7.html
https://www.techpowerup.com/reviews/Zotac/GeForce_GT_640/28.html
jedna z nowszych budżetowych kart ze średniego segmentu
Jedna z nowszych to ona może była, ale to trochę tak jakbyś chciał komuś wcisnąć fiata pandę zamiast porsche z 2012 roku, bo nowszy :)
A ten procek, jak to jakiś Phenom II X4 black to można go ostro pocisnąć (pod 4GHz) i jeszcze w miarę na nim pograsz bez większych problemów.
Ale ta karta to dramat. Na allegro dosłownie za 100zł można czasem kupić nieporównywalnie lepsze karty przy odrobinie cierpliwości z aukcją.
1k no more. Żeby słuchać sie sklepikarza to trzeba być wieśniakiem. Ta karta to tak trochę yyy przedpotopwa. Ogólnie musisz dołożyć z 2,300 okolo karta grf. 1000 (??) proc. 900 (??) może płyta gł. (nie podałeś.) i ewentualnie z 300 na zasilacz te ze sklepów są ujowe. @up ale się nie spali procek wtedy?