Mój nowy (stary :D) sprzęt.
Cpu: Pentium 4 HT 560 (3600 MHz 1 rdzeń z HT)
Gpu: 2x Nvidia GeForce 6800 Ultra (Sli 2x 512 MB)
Ram: 4GB
Ragout-> Co rozumiesz przez pojęcie "nowe"? Jakie konkretnie gry/gatunki Cię interesują?
Ryder-> A co szukasz kolegów na wieczór? Pomyliłeś forum...
gothic 1 - 3
company of heroes, men of war
call of duty 1 - 4
Z Men of War mogą być problemy.
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że gry studia 1C Interactive nie są najlepiej zoptymalizowane.
Soldiers Ludzie Honoru na dość dobrym i nie tak bardzo starym sprzęcie potrafił się ciąć, pomimo śmiesznie niskich wymagań zapowiadanych przez autora. Podobnież było z Faces of War.
Te dwie karty w SLI powinny poradzić sobie z każdą grą, która nie wymaga DX10 czy DX11. Oczywiście w niższych rozdzielczościach i przy nisko-średnich detalach. Wydajnościowo oferują mniej więcej tyle co tańsze karty graficzne w nowych laptopach, tylko niestety nie posiadają wsparcia dla shader model 4 i 5.
Niestety procesor jest po prostu tragiczny. To jest ledwie 25% wydajności szybkiego Core2Duo, który obecnie jest na granicy minimalnych wymagań większości gier.
Możesz spróbować Fallout 3 i New Vegas, a także Skyrima. Działają na silniku Obliviona, a ten dobrze działał na tych Pentium 4.
Poza tym trudno mi cokolwiek powiedzieć, bo w praktycznie każdej grze CPU będzie solidnie ograniczał wydajność GPU.
Tak na marginesie, ten komputer generuje więcej ciepła niż mocy obliczeniowej. Najgorszy procesor Intela wszech czasów w połączeniu z topowymi w swoich czasach GPU, które nie miały żadnego umiaru w pobieraniu energii elektrycznej. Ten komputer pobiera więcej energii elektrycznej niż sam jest wart.
Likfidator -->
Te dwie karty w SLI powinny poradzić sobie z każdą grą, która nie wymaga DX10 czy DX11.
Przecież żadna nowsza grani nie obsłuży tego SLI... Do tego potrzeba odpowiedniego profilu w sterownikach, a żaden developer nie będzie takowego tworzył dla 10 letnich kart graficznych.