Gram teraz w Doom Eternal i widac, ze technologia robi wrazenie.
Nie wiem czemu, ale nie moge wlaczyc HDRu w Cyberpunku
PS4 tez obsluguje HDR i widze, ze gry eksluzywne chyba zazwyczaj go maja, na szybko odpalilem U4 i TLOU2, ale jakichs roznic akurat nie widzialem
Ciekawi mnie jaka gra najlepiej obsluguje ta technologie
P.S. Musze przyznac, ze Full HD na TV 4k wyglada ok, a juz takie 1440p od 2160p naprawde niewiele sie rozni (no poza wydajnoscia, bo ta leci na leb)
Dlatego gry na PS4 wygladaja i tak spoko, moze to dlatego ze mam 50 cali?
Shadow of the Tomb Raider wbija w podloge. Poziomy w dzungli i ten poczatkowy w jaskini. Assasins Creed Origin(pustynia) i Valhalla (Anglia tez zrywa czapke z glowy).
https://www.designcompaniesranked.com/resources/is-this-retina/
Tu masz fajnie wyjasnione i mozesz sobie obliczyc powyzej jakiej odleglosci nie roznisz czy masz full hd,4k,8k z powodu swoich oczek. Dodajmy do tego, ze bardzo mala czesc populacji ma wzrok 10/10. No i wezmy pod uwage, ze kazdy ma jakas wade wzroku.
wszystko zależy od tego, na czym to "oglądasz" - czyli w praktyce jaką jasnośc maksymalną oferuje Twój "ekran" i jakim rodzajem podświetlania dsyponuje (krawędziowe, czy strefowe).
Cokolwiek poniżej 500 nitów... hmmm szkoda zawracać sobie głowę.
Dobre podswietlane krawędziowe i min 750 nitów i robi się ciekawie lub OLED i min 600-650 nitów
Podsiwetlanie strefowe + HDR1000 (czyli jasność 1000 nitów) + Gsync Ultimate i np. Far Cry 5 - kiedy to raz zobaczysz nic już nie będzie takie samo.
Poza FC5, do ocznej ekstazy HDR polecał jeszcze AC Odyssey (Valhalla też), Forza Horizon 4 no i 2 ostatnei części COD - to, co tam się dzieje na ekranie HDR1000 to po prostu szaleństwo :)
O drugi Alex. Jak nie masz monitora za 5k(tani hdr1000 bo inne to powzyej 10k) + kompa za 10k to nie warto podchodzic.
Ja mam qleda 50tke samsunga i Eternal w trybie hdr wygląda znacznie fajniej, więc nie gadaj że hdr tylko w tv powyżej 5k czy ile tam kosztują te twoje modele
Btw myślisz że do 2600 to dobrego tv wybrałem? Niektóre rzeczy w tym Samsungu mnie wkurzają (te czysto software), może lepiej było wziąć LG?
Jasne, ze masz. Ja mam f16 w garazu. Kupilem bo su-27 za duzo miejsca potrzebowal.
maciell ----> szach mat :)
śnij dalej i nie pouczaj lepiej innych, kiedy tak naprawdę niewiele wiesz ;-)
Sprawdz oczy bo pisalem pod postem Alexa , a nie twoim. Pewnie ten HDR ci wypalil oczy i juz tak dobrze nie widzisz. Nie patrz w slonce w grach.
ps. zdjęcia TV w takim razie nie wrzucam, żebyś bidaku udaru nie dostał ;-)
No, ale o czym to swiadczy? Nic specjalnego nie widze w twoim pokoju. Malutkie biureczko z krzeslem, ze marcus z ikei jest lepszy. Do tego piszesz o tv, ktorego w polsce sprzedano , ze policzysz na 2 rekach. Bo kosztowal powyzej 30k za sztuke.
Witam
To mój pierwszy post na forum jeśli nie w odpowiednim dziale to proszę wskazać gdzie wrzucić.
Zakupiłem Telewizor Samsung QLED 75" Q800T żeby przerzucić świat gier „ na kanapę” i poszerzyć doznania wizualne o efekty HDR (gram również na monitorze AOC AG322QC4 z technologią FreeSync2 HDR400)
Obraz puszczam z karty RX5700xt wyposażonej niestety tyko w Hdmi2.0 .
Wiem ,że takie połączenie umożliwia max 4k 60HZ z HDR i FreeSync2.
Proszę o pomoc w doborze ustawień odnośnie (bitów10 czy 8?) , RGB czy Y’CBCR, żeby wyciągnąć max ze złącza Hdmi 2.0 przy działającym FreeSync ( tearing jest dla mnie niedopuszczalny).
Przyznam się , że w wymagających tytułach schodzę do rozdzielczości WQHD w której FreeSync ogarnia 120hz , a utrata jakości w stosunku do 4K jak dla mnie z 3metów jest niezauważalna , a płynność 60 -120 odczuwalna. Być może procesor Quantum 8K z technologią maszynowego uczenia ma tak dobre skalowanie, że nikt z domowników przy ślepych testach nie zauważa z 3metów różnicy w między 4k a WQHD (albo jesteśmy już ślepi :-).
Ponadto mam problem przy HDR z rozbłyskami czerono- niebieskimi co jakiś czas w grach.
Nie wiem czy to wina kabla Agog (HDMI 2.1 PREMIUM ULTRA High Speed 8K 60HZ 3m) czy ustawień win10. Testowałem na razie w grach :
Shadow of the Tomb Raider, Hitman2, Resident Evil 2 , Assassin's creed Valhalla .
Zapraszam do dyskusji obeznanych z technologią HDR forumowiczów.
Mam OLEDa 55"LG. W Cyberpunku właściwe ustawienie HDR zajęło mi trochę czasu ale efekt jest spektakularny, chyba najlepsze HDR, jakie widziałem w grach.
Gothic 3, pomimo wielu lat z licznymi patchami gra ciągle ładnie wygląda.
ja w ps5 wyłączyłem hdr, bo robiła ze wszystkich gier mleko,
fakt ze mam tv z dolby vision, moze w tym problem
ale ogólnie nie mam dobrych wrażeń z gier z włączonym hdr,
jako tako w grach sony jeszcze to jakoś działa,
ale w reszcie to albo podbijana jest jasność, albo ogólnie zjechany kontrast + mocna jasność przez co obraz jest słaby.
Jakoś tak bardziej cenie sobie kontrast i kolory jak hdr.
W filmach hdr jakoś tak lepiej działa jak w grach tam nie robi się mleko z obrazu tylko polepsza się kontrast i tonują trochę kolory, nie wiem dlaczego w większość grach hdr oznacza tak mocne zjechanie kolorów że świat robi się taki zwykły do tego cierpi na tym kontrast.