Jaki trend z lat 90. lub 2000. powinien natychmiast wrócić?
Moda, muzyka i technologia zataczają koło - do łask wróciły już spodnie dzwony, aparaty cyfrowe z niską rozdzielczością czy styl y2k. Tęsknimy za czasami, gdy życie toczyło się offline, a technologia była prostsza. Gdybyście mogli przywrócić jedną rzecz, trend lub gadżet z tamtych dekad, co by to było?
Trend powiadasz? Taki, ze wioskowi idioci byli zbyt biedni/glupi aby uzywac internetu a moderacja (nie tylko na GOLu, praktycznie wszedzie) potrafila szybko pozbyc sie "smiesznych trolli".
Trolle to były dzieciaki który w okresie wakacyjnym lub gdy były ferie to zakładali tematy i pisali komentarze które rzeczywiście szybko były usuwane, a takie osoby banowane natomiast te wątki były o niczym.
Co innego wątki polityczne to tutaj jeszcze przed 2020 rokiem, a już zwłaszcza przed 2010 rokiem wszystkie fora, administracja, moderatorzy były opanowane przez osoby o poglądach mocno lewicowych i za prawicowe poglądy i komentarze bardzo często pisane kulturalnie i teoretycznie też wlatywał ban za nic co jest do dzisiaj znamienne dla osób o tych poglądach.
Natomiast co do tych trolli (dzieciaków) o których wspomniałem na górze to jak paradoks i znamienne jest to, że obecnie ich poziom to poziom wszystkich serwerów w tym GOL-a czy PPE, a i jakiegoś Oneta, WP itd. aby robić wyświetlenia tematami o niczym co tylko pokazuje jak ludzie na przestrzeli kilkudziesięciu lat upadli pod względem intelektualnym przez internet.
Najlepszym trendem w dzisiejszych czasach byłoby i przydało by się życie bez telefonów, smartfonów i internetu albo ograniczenie tego do maksimum, i bez przerabiania siebie na zdjeciach. Więcej i bardziej korzystało się z życia i cieszyło się z byle drobnostki i tym co sie ma. Teraz jest gonitwa i wiele rzeczy robionych na pokaz.
Lata 90/2000 było więcej relacji międzyludzkich, bardziej otwarci wobec siebie, życzliwi, pomocni, mówili sobie dzień dobry, każdy z każdym sie znał, teraz ludzie po sąsiedzku czy w bloku, piętro wyżej, nie wiedzą kto to jest itd. I ogólnie panuje znieczulica.
Teraz świat za bardzo "odleciał".
Wlasnie o braku takich dareczkow w internetach pisalem. Co nie napiszesz, koles wepchnie w to politykowanie i "lewakow".

iksde kek
Wrzucam Upadla Dzeine z Wielkimi Hertstonami pedzla vanGoonera, zeby sie odstresowal.
Handel i wymiana bez pośredników jak choćby na nieistniejącym już kiedyś Gumtree lub stary OLX bo dzisiaj wszystko jest już podpinane pod korporacyjnych pośredników, że całe kupno i płatność odbywa się za pomocą ich narzędzi, a dąży to do tego, że będą limity i sama góra już decyduje o tym kto i jak kupuje/sprzedaje patrz DAC7.
Tlumacze im sluchajcie typki, jeszcze 5 lat temu OLX krecilo TELEDYSKi z T-RAPERAMi z nad wisly zeby NIE WYSYLAC, a teraz to samo OLX ZMUSZA ludzi ze MUSISZ zaznaczyc opcje wysylki.
To mnie wyzwali od dzida i ze oni nic takiego nie pamietaja i dla nich wszystko jest ok ze jest teraz wysylka.
Z drugiej strony napisać kilka tysięcy takich komentarzy na trzech różnych portalach to też jest sztuka:
https://www.gry-online.pl/users/odin85/komentarze/y614d6af
Via Tenor
Juz o tym pisalem w moim feiletonie ze ludzie maja teraz pamiec zlotej rybki
Maksymalnie pamietaja 2 tyg. I stwierdzilem ze nawet jakby UFO wyladowalo dzisiaj przed bialym domem i nasralo przed bialym domem i odlecialo. To gwarantuje wam ze za misiac juz by o tym nikt nie mowil. Bo bylaby juz inna afera ze np: Kaczynski kopnal Tuska w dupe.
Takie czasy.
Ostatnio typek mi mowi ze on ma genialny pomysl!!! jakby wszstkie uslugi streamingowe zebrac w jeden pakiet i zamist miec 10 kont zebrac to wszystko w jendo konto. A ja mu mowie: "Typek sluchaj no, juz takie cos wymyslili w latach 90 i nazywalo sie to Kablowka". Typek nie wiedzial wogole o co chodzi.
Z takimi typkami to ja mam stycznosc na codzienie, jaraja sie czyms a ja im wtedy mowie ze takie cos to juz 20-30 lat temu dawno bylo.
Gwarantuje wam ze za pare lat przyjdzie do mnie taki typek i powie mi "ej sluchaj, mam gneialny pomysl, co jakby wydawac gry na jakims fizycznym nosniku i mialbys taka gre wtedy na zawsze dla siebie bez potrzeby neta"
A ja mu wtedy: "Typek wez mnie nie denerwuj, idz stad bo mi sie ryja nawet nie chce strzepic"
Tak bedzie.
Nie było wtedy wpychania polityki w każde dyskusje internetowe, czy w codzienności a na pewno nie w takiej skali jak w ostatnich piętnastu latach. Nie wiem jak to dobrze ująć ale też nie było takiej nadmiarowej wulgarności w kulturze, seksualizacji wszystkiego,w tym młodszych dzieciakow. Ludziska wkręcali się w to co lubili bez napinek, doceniało się bardziej to co się miało. Muzycznie też było inaczej. Trudno teraz o takie zespoly jak Eyes of Fire, Primer 55, Creed, Live, czy Element Eighty i wiele innych. Były plusy (i multum minusow) w tamtych czasach, ale cóż, trzeba iść naprzód.
Znajomi ze szkoły. Szczególnie z technikum, spokojne życie i tym podobne tematy. Tak to za niczym innym nie tęsknie.