Będę niebawem przedłużał umowę w Play. Prawdopodobnie 59zł z internetem. Szukam jakiegoś fajnego smartfona, a;e poniewaz nie siedze mocno w temacie najnowszych nowinek to proszę o poradę. Zaproponowano mi: HTC Windows Phone 8S za 259zł, LG P700 Swift L7 za 1zł, Nokia Lumia 520 za 119zł i Sony Xperia J za 199zł. Szukam jakiejś porównywarki internetowej, ale albo nie potrafię znaleźć jakiejś sensowej, albo jak już mam porównywarkę to nie ma w niej tych telefonów. Który z nich byłby najciekawszy? Jak teraz wygląda kwestia awaryjności tych marek? A może ktoś coś ciekawszego zaproponuje?
Xperia J to jeden z tych w linii Xperia, który odstaje od reszty. Jest po prostu okropnie wolny, a ludzie jednak kupują bo to jedna z niewielu Xperii w tej półce cenowej. Lepsza już jest (nawet dużo) Xperia S, ale jej już chyba w ofercie Play nie ma.
LG L7 to telefon już nieco lepszy, ale jednak czuć że to średnio - niska półka cenowa. Poczytaj jego recenzje.
Z tego co oglądałem, to ta Nokia całkiem wyglądała, no i cenowo też nie trzeba dopłacać dużo. I na razie to ona prowadzi w moim rankingu. Ale ja generalnie nie jestem "na czasie", a i wykorzystywał go w 100% pewnie też nie będę.
A lepiej brać z Androidem czy Windows? I jakie są różnice w obu, który lepszy?
Mam nieduże doświadczenie z Windowsem i według mnie to wciąż Android jest na pierwszym miejscu. Mimo wszystko Winda to bardzo szybki i płynny system na smartfonach i od iOS'a i Androida odstaje tylko brakiem jakiejkolwiek możliwości modyfikacji (ogranicza się bodajrze jedynie do zmiany koloru i wielkości kafelków). Jeśli jednak chodzi o korzystanie z podstawowych opcji jak internet, kontakty, gry itd to trzyma poziom.
Żaden z systemów nie jest lepszy od drugiego, trzeba się po prostu przyzwyczaić do wybranego. Póki co iOS - płynność, klasyka i prawie zerowa modyfikowalność; Android - mnóstwo nakładek systemowych wzbogacających go o nowe opcje, płynność czystego systemu (niektóre nakładki potrafią skutecznie zmniejszyć płynność i komfort korzystania, czego dobrym przykładem jest Galaxy S3) i ogromna modyfikowalność; Windows Mobile - klarowność, prostota, miniamlizm w dobrym tego słowa znaczeniu. Każdemu odpowiada coś innego :)
Pomiędzy Nokią a HTC bardziej skłaniałbym się w stronę HTC, ale nie chcę cię wprowadzić w błąd. Słyszałem, że tańsze modele Lumii potrafią długo wczytywać poszególne aplikacje i zakładki. Poczytaj w internecie i wybierz ten, który bardziej ci odpowiada.