Witam, mam pytanie. Zamierzam kupić monitor ponieważ mam jakiś 22 cale full HD tn 75hz i chciałbym mieć jakiś dobry, ale nie potrafię się zdecydować. Głównie gram w gry FPS i multiplayer takie jak fortnite lub innego tego typu i czasem w jakieś single player np. doom eternal, dying light itp. Ale głównie jak już mówiłem w multi gdzie liczy się czas reakcji i Hz. Czy 165hz a 240hz to taka różnica? Czy warto mi kupywać wqhd bardziej niż full hd? Jeśli miałbym nowy monitor to i tak raczej 80% to byłoby granie w gry a reszta czyli 20% to oglądanie i inne.
Myślałem nad jednym z tych monitorów:
- Acer Nitro VG252QXbmiipx
- MSI Optix G27CQ4
- Acer Nitro VG271USbmiipx
- iiyama G-Master G2470HSU-B1
O to moje propozycje. Macie może jakieś inne? Nie potrafię sam się do końca zdecydować i nie do końca wiem jaka opcja byłaby dla mnie najlepsza.
Przed zakupem zadaj sobie pytanie czy masz odpowiedni sprzęt aby wygenerował fps do 240 mh monitora, ja taki kupiłem i nawet po wymianie na 3070 nie mam 200 fps w full HD przy cold war nie mówiąc już o 240 a o 4K już nie chce gadać jaki PC musiał bym mieć aby monitor to wykorzystał.
W to co najczęściej gram nie gra się na jakichś ogromnych ustawieniach więc 240fps to nie problem gdy mogę mieć nawet niecałe 2 razy tyle. Nie mówiłem też o monitorze 4k tylko 2k ale nie wiem czy dla mnie jest sens kupowania takiego czy nie.
Czy warto jasne ze warto dzień do nocy między 60 a 165 a czy warto dopalacze do 240 Hz tutaj już kwestia indywidualna bo przewaga jest tylko jak grasz z skillowymi graczami którzy tez maja 240 Hz lub czy chcesz się bawić w jakieś grindowanie skilla. Co prawdy ja zrobiłem przesiadkę z zwykłego biurowca na gamingowy 240 Hz to mogę porównać to jak przesiadka z chińskiego telefonu za 200 pln na najnowszego iPhona bo taka różnice widzę.
Ale czy dla mnie to dobry wybór? Czy te 2k nie będzie mi zawadzać jeśli zazwyczaj gram w FPS i multiplayer?
W jaki niby sposób 2k miałoby Ci zawadzać ? I skąd mamy wiedzieć czy Tobie nie będzie zawadzać ?
Jeżeli tylko sprzęt pozwala to brać i się nie zastanawiać.
No np w gry multiplayer raczej nie gra się w 2k tylko w full HD a z tego co czytałem to full HD źle wygląda na 2k no i grając w 2k miałbym mniej fps.