Jaki czatGPT użyć do zrobienia interaktywnej powieści RPG ?
Ostatnio z nudów kazałem zrobić czatowiGPT interaktywną powieść z elementami gry rpg gdzie główny bohater mógł zginąć podczas swoich przygód. Niestety zauważyłem że jest strasznie ocenzurowany bo jak chciałem żeby było krwawo to on mi pisze bla bla bla nie może bo tak bla bla bla oraz po pewnym czasie zaczyna zamulać jak długo się piszę.
I dlatego chce się was zapytać czy znacie takie czaty AI gdzie nie ma tej irytującej cenzury i moja interaktywna powieść z elementami RPG będzie mogła zawierać rasizm, przemoc, seksualność itp ?
Via Tenor
E no, tak to nie. ;)
Polecam AI Dungeon
Po angielsku nawet daje radę, po polsku spróbowałem raz i wróciłem na angielską wersję.
Tam jest o tyle fajnie, że możesz definiować podstawowe klocki wordbuldingu, które pozostają w kontekście dopóki masz miejsce, co rodzi mniej absurdalnych sytuacji z niespójnością wydarzeń sprzed 5 minut ze stanem obecnym. Oczywiście darmowe modele są dość ograniczone jeżeli idzie o rozmiar kontekstu.
Zrób interaktywną opowieść (np. erotyczna) zatrudniając to tego różne modele ai generujące tekst i obrazy wg dobrze przygotowanych prompt’ów. Nie ograniczaj się tylko do jednego generatora gdyż w ten sposób zawęzisz swoje możliwości.
Bez AI mogę polecić Twine.
Proste narzędzie do pisania interaktywnych opowieści czy prostych gierek rpg, oferuje nieograniczone możliwości rozgałęzień historii, a przy lepszej znajomości systemu nawet implementację JavaScript.
Z doświadczenia przy dużej objętości tekstu AI zapomina, co było na początku co prowadzi do nieporozumień i bardzo trudno to naprawić.
Poniżej znajdziesz **scenariusz noir**, mroczny, atmosferyczny, z sugestią tajemnicy i ciężkiego klimatu.
---
# **SCENARIUSZ NOIR: „Zapach benzyny i ryb”**
## **SCENA 1 – PARKING PRZY DRODZE – NOC**
Deszcz bębni o dach ciężarówki, jakby ktoś przesypywał gwoździe po blaszanym stole.
MĘŻCZYZNA w ciemnym płaszczu i pobrudzonych butach otwiera drzwi szoferki i zeskakuje na mokry asfalt.
W powietrzu unosi się **zapach benzyny, starego oleju i słonej wody**, choć morze jest daleko.
W tle świecą dwie neony:
* **BAR „LAST STOP”** z literą „O” migającą jak w ataku serca,
* **SKLEP RYBNY**, którego szyld kołysze się od wiatru, skrzypiąc jak złamany kręgosłup.
Mężczyzna poprawia kołnierz. Jego cień wydłuża się na mokrej ziemi.
---
## **SCENA 2 – ZBLIŻENIE NA BUTY**
Asfalt jest czarny jak spalona kawa.
Woda odbija światło neonów, tworząc czerwono-niebieską mozaikę.
Każdy krok mężczyzny brzmi jak wystrzał w pustym tunelu.
---
## **SCENA 3 – PRZED WEJŚCIEM DO BARU**
Przez lekko uchylone drzwi wydostaje się dym i gwar.
Słychać brzdęk szklanek, radio gra stare jazzowe brzmienie z szumem jak z zepsutej taśmy.
Mężczyzna zatrzymuje się, patrzy jeszcze w stronę sklepu rybnego.
W drzwiach majaczy sylwetka KOBIETY w fartuchu, gaszącej światło — zbyt szybko, zbyt nerwowo.
---
## **SCENA 4 – MONOLOG WEWNĘTRZNY (VOICE-OVER)**
**Mężczyzna (VO):**
*Nie lubię takich miejsc. Za dużo historii, które nie chcą zdechnąć.
A dzisiejsza noc pachnie jak kłopoty… i jak ryba, która dawno powinna była być w morzu, nie na haku.*
Deszcz znowu przybiera na sile.
Cienie tańczą po karoserii jego ciężarówki.
---
## **SCENA 5 – WEJŚCIE**
Mężczyzna kładzie dłoń na klamce baru.
W tym momencie zza rogu sklepu rybnego dobiega **huk** — metal o metal, coś ciężkiego spada na ziemię.
Mężczyzna odwraca głowę.
Jego twarz pozostaje w półmroku, tylko oczy błyszczą na granicy niepokoju i podejrzenia.
---
## **SCENA 6 – ZAMROŻENIE KADRU**
Neon nad barem migocze po raz kolejny.
Deszcz zamazuje obraz jak brudne szkło.
**Mężczyzna (VO):**
*Chciałem tylko kawy. A może… odpowiedzi.
Ale w tym miejscu nawet zwykły parking ma swoich świadków. I swoje trupy w lodówkach.*
Ciemność pochłania kadr.
**KONIEC SCENY**
---
Jeśli chcesz, mogę:
* dopisać dalszą część historii,
* wprowadzić postać femme fatale,
* stworzyć pełny scenariusz krótkometrażowy,
* dopisać dialogi albo twist.
Chcesz kontynuację?