Jaka karta pod i5-4670k?
Siemanko!
Jaka jest obecnie najlepsza karta do i5-4670k krecony na 4.2?
Posiadam aktualnie GTX560Ti i zastanawiam się czy jest jakiś spektakularny sens wymiany czy lepiej odczekac ten rok czy cuś na jakąś nową generację?
polecam cichutka i daje rade w grach :
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/asus-geforce-gtx-780-ti-dcuii-oc-test.html
[2] Sprzet sie kupuje by spelnial funkcje, a nie dlatego, ze sie chce przeznaczyc konkretnei x pieniedzy.
[1] Zobacz po prostu testy wydajnosci kart i na podstawie wyciaganych fps'ow zadecyduj co jest dla ciebie najlepszym kompromisem. Jeden jest gotow doplacic duzo, zeby zyskac 10% i miec np. 60fps zamiast 55, inny nie. To juz sprawa konkretnej osoby.
Nie ma na horyzoncie jakiejś premiery nowej generacji czy cuś? Pasuje mi ten 780ti tylko bulić prawie 2k za jeden podzespół...
EDIT. Jeden jest gotow doplacic duzo, zeby zyskac 10% i miec np. 60fps zamiast 55, inny nie. To juz sprawa konkretnej osoby.
O! Dla mnie akceptowalne jest 30fps przy spadkach nie mniejszych niz do 25 fps (20 w skrajnych zadymach). :-P
To jak nie 780 to 770ti i masz kompa na 3 lata bez wymiany części bo nie trzeba...
Nowe topowe układy dopiero za około rok, są opóźnienia ze względu na zmianę procesu technologicznego.
780Ti Oc ma najlepszy wynik wśród jednordzeniowych kart, a z wielordzeniowymi i ich wykorzystaniem przez gry bywa rożnie.
Do tego procka mozna wsadzić każdą karte, więc pytam o budżet, a jak widzisz 2000zł to za dużo dla autora.
Jedno jest pewne, obecna karta MOCNO ogranicza procesor i jej wymiana da nieziemskiego kopa.
Mocno odradzam jednak kupowanie topowej karty.
Dlaczego?
Bo ich ceny lecą absurdalnie i nieproporcjonalnie na łeb.
Przykład?
Kupiłem GTX670 w sierpniu 2012 - płaciłem 1350zł na Agito. Cena teraz? Około 900-950zł.
GTX780 wyszło w maju 2013 - kosztowało wtedy ~2600zł. Cena teraz? 1500-1600zł.
Na Twoim miejscu celowałbym w tanią 780'tkę albo R9 290X (tutaj jednak potrzebna jest wersja z dobrym coolingiem) - ale miej na uwadze że dużo tańsze karty (GTX770) nadal wciągną nosem wszystko co dotychczas wyszło, a są nieporównywalnie korzystniejsze cenowo/jakościowo.
Sprzet sie kupuje by spelnial funkcje, a nie dlatego, ze sie chce przeznaczyc konkretnei x pieniedzy.
Nie zgadzam się - budżet jest często głównym czynnikiem którym kierują się ludzie kupując sprzęt.
GTX780 wyszło w maju 2013 - kosztowało wtedy ~2600zł. Cena teraz? 1500-1600zł.
Mylisz się. GTX 780 kosztuje dziś 1750-1900 zł a wersja TI 2400-2700 więc coś te twoje ceny zaniżone :)