Witam,
Taki temat założyłem już tutaj kilka miesięcy temu. Kazaliście mi wtedy czekać na GTX6xx/ Radeony 7xxx. No więc cierpliwie poczekałem i zadaje teraz to samo pytanie: jaka karta graficzna do 1000, Max 1200 zł do gier? Zależy mi na komfortowej grze w 1080p przez najbliższych kilka lat. No więc co wybrać? Coś z nowej generacji, czy może bardziej się będzie opłacać kupić np GTX570 (po obniżkach ceny są bardzo atrakcyjne)? Co o tym myślicie?
Płyta główna: Intel Whitesburg DP55WB
Procesor: Intel i5 750 2,6GHZ
RAM: 4GB DDR3
Zasilacz: Bequiet! BQT-LT 530W
Dotychczasowa karta (choć nie raczej nie ma to znaczenia): HIS Radeon HD5770 1GB
A 7950 jest dużo wydajniejszy od 7870? Bo różnica w cenie nie jest duża, a jeżeli wydajnością mocno odstaje, to może mógłbym dołożyć.
Kto wie o ile skoczą wymagania gier po premierze nowej generacji konsol, tak więc na kilka lat taka karta może nie wystarczyć.
ps3fan
Tak, róznica między 7950 a 7870 jest jak róznica między kawiorem a kaszą.
Nie wiem jak mi to przyszło do głowy, a serio to sytuacja wygląda tak:
Kupiłem za początków generacji 6xxx 6970 (odpowiednik 7970 w generacji 7xxx z mocą na poziomie 7870)
dzisiaj nadal gram we wszystko z wyszstkim na full (wyłączając physix) w fullHD i napewno będe grał we wszystko z przynajmniej srednimi w 1080p przez najbliższe dwa lata.
Krótko mówiąc kup 7950 jesli tylko możesz.
7950 + podkręcenie proca + dodatkowe 4GB RAM w przyszłości = granie bardzo płynnie we wszystko w 1080p przez ~3lata.
Kto wie o ile skoczą wymagania gier po premierze nowej generacji konsol, tak więc na kilka lat taka karta może nie wystarczyć.
http://www.youtube.com/watch?v=ztVMib1T4T4
Najlepiej HD 7950 na allegro kosztują od 1300 zł gigabyte lub gtx 660 ti terz ok 1300zł gigabyte choć do takiej karty przydało by sie podkręcić proca