Jaka karta graficzna do tego komputera?
Jaka karta graficzna do tego komputera?
Poszukuje najlepszej, karty graficznej,którą mój komputer w pełni wykorzysta (chodzi mi o to żeby np. procesor jej nie ograniczał). Cena ok. 400 zł. Mój sprzęt to :
-procesor QuadCore AMD Phenom II X4 840, 3.2 Ghz
-zasilacz Akyga Model:AKB1-420W
-pamięć ram 8 GB
-system operacyjny Windows 7 Ultimate 64-bit
-karta graficzna GeForce GT 520
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Mam wrażenie, że jest jakieś powszechne nieporozumienie w kwestiach wzajemnych ograniczeń CPU a GPU.
Wszystko zależy od gry albo momentu w tej grze. Jeśli masz śliczny, pełen kolorów i różnych rodzajów światła, ale mało ruchomy obrazek, to wąskim gardłem, wpływającym na sposób wyświetlania tej sceny, jest grafika.
Jeśli masz dziesiątki elementów, które ruszają się niezależnie, to dla każdego z nich procesor musi obliczyć fizykę, więc to on stanowi zaporę i zwykle karta graficzna musi na niego "czekać'.
Ale takie zmienne zachodzą niemal w każdej współczesnej grze. Raz jest statycznie, raz dynamicznie. Nie ma sensu wołać o dobrze dopasowaną kartę, bo trzeba kupować po prostu najlepszą za pieniądze, które się odłożyło.
Chciałbym jednak żeby nie było tak , że kupię jakąś kartę a ona nie bedzie maksymalnie wykorzystana przez mój komputer bo to bezsensu , więc czy np. taka karta pociągnie przede wszystkim Fife 15 : GeForce GTX 650.
Przyjacielu, a za pół roku czy rok będziesz wymieniał procesor i co? Zostaniesz ze słabą kartą graficzną do mocnego procesora? :D
Na pytanie, czy komp pociągnie grę, która jeszcze nie wyszła, nie umiem odpowiedzieć. Na tej karcie graficznej na pewno ją odpalisz, ale czy na maks detalach to nie wiem.
Może jednak lepiej brać http://allegro.pl/karta-graficzna-zotac-geforce-cuda-gtx650-ti-hdmi-i4317957729.html
To wersja Ti, a różnica w punktach w testach 3dMark to
3015 pkt dla 650
4560 pkt dla 650 Ti
ale to tylko taka obserwacja, bo nie znam się zbytnio na produktach NVidii.
Tu masz rankingi
http://www.benchmark.pl/strefa/ranking-kart-graficznych
Dzięki za odpowiedz i pomoc.