Jak zmodować bios karty
Cześć
Mam pytanie odnośnie gt 240m. Chodzi o to że w wersji mobilnej ta karta ma tylko 48 shaders a w deskopowej 96. Rozumiem że okrojono ich liczbę po to aby pobierała mniej energii (jak się mylę to mnie poprawcie bo za bardzo się nie znam ;p). Da się ten proces odwrócić (tylko się nie śmiejcie, mówiłem nie znam się ;p) tak aby karta miała ich z powrotem 96, a jeśli tak to jak?
Wątpię. Skoro karty mobilne są i tak robione od zera praktycznie, to nic nie stało na przeszkodzie, żeby te shadery po prostu fizycznie wyciąć.
GT240 desktopowy i GT240m to zupełnie inne karty. Tych jednostek po prostu tam nie ma.
Producent nigdy niczego nie wycina, skoro karty robione sa na tej samej tasmie produkcyjnej, a jedynie blokuje je programowo. Nie oplacaloby sie produkowac ich oddzielnie. Tak samo bylo z jednym z ostatnich Radeonow, z ktorego wymianie biosu mozna bylo zrobic wyzszy model, co bylo dziecinnie proste i chyba specjalnie zaprojektowane, bo karta ma dwa biosy, wiec zepsuc jej sie nie da.
Polony --> Karty mobilne od desktopowych wspólną mają tylko część nazwy. Poza tym są to zupełnie inne karty, zaprojektowane od zera do różnych celów.