Witam, jakim programem (i jak?) można uzyskać efekt komunikatu radiowego (jak w cs albo u kombinatu w hl2).
Mi wraz ze zainstalowaniem oprogramowania do słuchawek, dołączył się program Voice FX.
Ale do tego trzeba mieć słuchawki od creativa, więc chyba dla programu specjalne kupowanie odpada.
A z takich programików to znam AV Voice Changer czy coś takiego.
Niestety ten efekt nie jest taki jak bym chciał. Chodzi mi o coś bardziej zniekształcającego głos.
Gdy miałem jeszcze komputer z SoundBlasterem Live! - takie rzeczy mozna było zrobić sprzętowo poprzez odpowiednie ustawienia w panelu sterowania katrą - trzeba było stworzyć własny profil dźwiękowy i zamiast "zwykłych pogłosów" itp. pouruchamiać inne dostępne efekty - wymagało to treningu ale efekty typu "ratlerek brzmi jak dog" lub "słucham muzyki jakbym był w stalowej rurze" uzyskiwało się bez żadnego problemu w czasie "rzeczywistym" - tzn. dźwięk z mikrofonu dało sie też tak obrabiać.
Jeśli masz kartę typu "soundblaster" lub inną ze sprzętowym DSP (układem do cyfrowej obróbki dźwięku - sprzętowo) - to może da się to zrobić z poziomu "sterowników" lub oprogramowania dostarczanego z kartą (nie napisałeś jaką masz kartę muzyczną). Nieraz takie oprogramowanie trzeba sobie ściągnąć ze strony producenta karty lub czipu karty.
Nie jestem pewien (niech ktoś mnie poprawi), ale jeśli Twoja karta obsługuje efekty środowiskowe (chyba nazywa się to EAX), to takie rzeczy powinno dać się zrobić, jeśli producent karty/czipu daje odpowiednie oprogramowanie do "ręcznego" sterowania efektami.
Jeśli nic innego nie znajdziesz - wrzuć w google "guitar effect, real time" może coś znajdzie - co prawda do gitary, ale przecież głos też można przez to przepuścić.
(kurcze czas na edycję wypowiedzi minął ..)
Po wrzuceniu w google "real time guitar effect processor" znajduje kilka rzeczy (również darmowych), które mogą być pomocne ...
. (nie wiem jak usunąć wiadomosć)