Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Jak zacząć swoją przygodę z serią Half-Life?

02.10.2015 19:08
😊
1
przemosg
10
Centurion

Jak zacząć swoją przygodę z serią Half-Life?

Witam, jestem nowym uzytkownikiem na tym forum. Chcialbym zaczac przygode zseria, ktora niewatpiliwe wielu was zafascynowala, zauroczyla. Nie ukrywam, ze i ja rowniez chcialbym sie ta seria zauroczyc. Stąd też mam kilka pytań:

1. Czy mogę zacząć swoją przygodę z HL od drugiej czesci? Pierwszej nie posiadam na steam, ew potem bym dokupil.
2. Czy lepiej bedzie zagrac w pelni oryginalna, niemodowalna gre? Czy grafika mnie nie zbytnio nie wystarszy? Za małego grałem w cs'a 1.6, a z tego co wiem Half Life jest na tym samym silniku.
3. Co sadzicie o modzie graficznym Cinematic Mod do HL 2? Czy psuje on odbior tytulu w jakis sposob, badz pozbawia go klimatu?
4. Czy wszystkie czesci Half Life'a wraz z dodatkami sa dostepne w jezyku polskim?

02.10.2015 19:12
.:Jj:.
2
odpowiedz
147
    ENNIO MORRICONE    

1. Zacznij od 1. Gra jest świetna i wiele stracisz. Jest regularnie w promocjach za grosze.
2. Imho warto zagrać w oryginał, ale jak masz- możesz w sumie zagrać w Half-Life:Source, zamiast normalnej wersji.
3. Dziś już wrażenia grafika nie robi tak jak ponad dekadę temu. CM jest niezły, ale potencjalnie wiele może zepsuć- pograj w oryginał, a jeśli od razu CM- możliwie wyłącz wszelkie zmiany NPC.
4. Nie mam pojęcia- od 99 roku grałem tylko w wersje angielskie. Na Steam po prawej masz info- posprawdzaj po kolei, powinny być przynajmniej napisy.

02.10.2015 19:13
saito123
3
odpowiedz
saito123
72
Sam Fisher

1. Zagraj od jedynki. Ja tam przechodziłem wszystkie po kolei :)
2. Mi tam grafika nie przeszkadza, a nawet bez modów gra się jeszcze lepiej, bo grafika pasuje do Half-Life 1.
3. Nie wiem. Nigdy go nie instalowałem, ale z tego co widziałem prezentuje się bardzo ładnie.
4. Half-Life 2 ma i dodatki też. Ale ani dodatki, ani oryginalny Half-Life 1 nie mają polskich napisów ani nic.

[5] - Edit :)

02.10.2015 19:14
Lopot
4
odpowiedz
Lopot
66
Generał

4. Na Steamie Half Life 2 i epizody są po polsku.

02.10.2015 19:15
5
odpowiedz
147
    ENNIO MORRICONE    

bo w 1 a 2 jest całkiem inna.

Saito znowu atakuje, broń nas Boże.

02.10.2015 19:23
6
odpowiedz
zanonimizowany166638
152
Legend
Image

1. Nie. Half-Life - Opposing Force - Blue Shift - Half-Life 2 - Episode One - Episode Two. To jest prawidłowa kolejność. W najgorszym wypadku ogranicz się do pogrubionych tytułów, w najlepszym ograj wszystkie po kolei. Poza tym można zapoznać się z Decay (półoficjalny dodatek w co-opie do wersji PS2 pierwszej części, od paru lat dostępny jako darmowy mod na PC) i Lost Coast (wycięty etap z HL2, dostępny jako darmowa gra dla posiadaczy podstawki). W zasadzie Portal 1 i 2 są też spin-offami serii. Jeśli nie grałeś, to tak czy inaczej warto nadrobić, nawet nie przez powiązanie z HL.

2. Któryś tam patch (oryginalnie dostępny z Blue Shiftem, obecnie to standard w wersji steamowej) dodaje High Definition Pack. Porównanie grafiki przed i po możesz zobaczyć obok. Uważam, że z tą łatką gra nawet dziś wygląda co najmniej estetycznie. Istnieje mod Black Mesa Source, przenoszący HL na silnik HL2, ale gra nie jest dokończona. Radziłbym zapoznać się z tym dopiero po przejściu oryginału.

3. Nie sprawdzałem, nie wiem.

4. HL2 i dodatki mają polską wersję. HL1 w ogóle nie miał napisów. Może dodali taką opcję w którymś z nowych patchy, nie mam pojęcia.

02.10.2015 19:37
7
odpowiedz
147
    ENNIO MORRICONE    
Wideo

Najważniejsza rzecz i tak jest na samym początku https://www.youtube.com/watch?v=5Qf8Ehinrc8

03.10.2015 10:02
tommy_1234
8
odpowiedz
tommy_1234
102
Global Elite

Napewno od kupna komputera, myszki, klawiatury i innych tego typu akcesoriów, później kupno gry, instalacji na dysku, przejście tutoriala, za resztę odpowiada fabuła, która Cię pociągnie, nic trudnego :)

Forum: Jak zacząć swoją przygodę z serią Half-Life?