Oto dokładna nazwa mojego prcesora.
Intel(R) Core i5-3210M CPU @ 2.50GHz (Turbo Boost 3,1 Ghz)
W internecie jest napisane że ten procesor obsługuje Turbo Boosta. Czy to prawda - nie wiem. Chciałbym poznać wasze opinie o tym czy można tą funkcje włączyć na laptopie, a jeśli tak to proszę o dokładne opisy (nie zbyt skomplikowane).
Dziękuję
Opcja TB jest zwykle w biosie ,można ją też wyłączyć, ale chyba tylko podczas "prób" podkręcenia procka .
[4] Bios jest na każdym "działającym" komputerze , przy uruchamianiu pokazuje ci się okienko i wtedy trzeba wcisnąć odpowiedni klawisz ( u mnie jest to F10 ) .
tego biosa trzeba z internetu sciagnac czy on juz jest zainstalowany na komputerze, a jezeli tak to gdzie ???
tego biosa trzeba z internetu sciagnac czy on juz jest zainstalowany na komputerze, a jezeli tak to gdzie ???
Nie bierz się za nic, bo komputer uwalisz.
Tak jak pisze QrKo, ta funkcja włącza się automatycznie, kiedy komp potrzebuje więcej mocy. Oczywiście można ustawić na sztywno żeby było włączone cały czas, ale przydałby się jakiś konkretny powód ku temu, bo jednak z jakiegoś powodu to działa jak działa - mianowicie chodzi o mniejsze zużycie energii i wydzielanie ciepła.
ale myślicie czy by polepszyła moją przyszłą grę w Far Cry 3 ??? Zajrzyjcie pod ten link - tam są specyfikacje mego laptopa : https://www.gry-online.pl/forum/czy-pojdzie-mi-far-cry-3-8/z9c00abc?N=1
Nic Ci nie da bo masz dwurdzeniowy procesor, Far Cry 3 lubuje się w 4-rdzeniowcach pokroju desktopowego i5/i7 i działa na nich zauważalnie lepiej.
czyli na moim kompie turbo boost nie dodał by np. 5-8 fpsów w Far Cry 3
jakby dodał 0,5fps to mógłbyś się cieszyć :)
to laptop - daj mu spokój i nie męcz go a do tego tego biosa trzeba z internetu sciagnac czy on juz jest zainstalowany na komputerze, a jezeli tak to gdzie ??? mnie tak rozbawiło, że bym ci piwo postawił
dobra spoko :) dalem ciała :P ale tak na serio podkrećanie karty graficznej w laptopie coś daje tak jak przedyem 5-8 fpsów, czy nie
a tak przy okazji znacie może jakieś metody powiększania fpsów ???
a tak przy okazji znacie może jakieś metody powiększania fpsów ???
zmniejszenie detali, kupienie peceta
5-8fps daje mocne podkręcenie sprzętu PC a nie to co mozna w laptopie zrobic
to wiem :/ ale czy mi pójdzie na low na ok 800x600 bez lagów na ok 30 fps ???
Na low pójdzie na pewno i to w wyższej rozdzielczości niż 800x600.
to dobrze :)