Jak wgrać prawidłowo system i podkręcić procesor.
Witam wszystkich.Tak jak w temacie mam problem,a dokładniej chodzi o wgrywanie systemu.Na początek dodam ze umiem wgrywać,problemw tym ze ciągle cos omijam ( nieświadomie ) i tutaj przechodzimy do sedna po po "wgraniu" systemu okazuje się ze wgrałem go 2 raz,a chciałem usunąć kompletnie wszystko z PC i mieć wszystko tak jak przy nowym kompie,nie wiem czy ja się "oduczyłem" czy po prostu coś się zmieniło i tego nie zauważyłem.Prosiłbym o instrukcje jak zainstalować poprawnie system tak by mieć jeden windows i kompletnie wszystko sformatowane.Kolejna sprawa tyczy się procesora,niby go podkręciłem pokazuje mi ze z 3.33ghz mam 3.60 ale po 1:Nie widać tego w wydajności zbytnio a po drugie tutaj tez odnoszę wrazenie ze cos przeoczyłem i to nie moglo być takie proste,a z tego co mi wiadomo z nauki to podkręcenie daje możliwość osiągania wynikow porównywalnych do nowego sprzętu,tez bym prosił o fajną instrukcje.Moje podzespoły to intel core i5 660 2 rdzeniowy 3,33ghz 8 gm ram karta graficzna nvidia 660.Z góry dziekuje wszystkim za pomoc,pozdrawiam.
Co do systemu, nie formatujesz partycji i dlatego tak się dzieje. W instalatorze XPeka(chociaż mam naprawdę wielką nadzieje, że nie masz tego systemu - bo to stary rupieć) wybierasz formatowanie z użyciem systemu plików NTFS, natomiast w przypadku Vista/7 wejdź w opcje zaawansowane podczas instalacji i pobaw opcjami dysku. Poradniki instalacji znajdziesz dosłownie wszędzie.
Kwestia podkręcania: to jest taka trochę loteria czy odczujesz to czy nie. Generalnie weź pod uwagę, że jeden podzespół to nie wszystko. Samym prockiem nic nie zdziałasz jeśli płyta jest lipna. Po za tym pozostaje jeszcze kwestia dobrego chłodzenia.
@p Ram też ma wpływ na podkręcanie CPU.
Nie widać tego w wydajności zbytnio Jak w grach to grafa za słaba i kręcenie procka nic nie pomoże w wydajności.
Racja zapomniałem napisac,mam win 7 64 bity.[3] Tak chodzi o gierki wlasnie, Chociaż wydaje mi się ze nvidia 660 to taka raczej dobra karta.Tego procka to miałem zamiar podkrecic tak by gierki raczej nie spadały poniżej 30 fps głownie mam tutaj na myśli crysis 3 lub saints row 4 gdzie zdarza się ze mam min 25 klatek,moze tragedia to nie jest ale czasem ma wpływ na to co zrobie.Jeżeli chodzi o plyte główną to jest ona powiedzmy "średnia" z 2010 roku nie może obslugiwac SLI,a szkoda bo mam drugą 660 i mogło by to zwiększyć jakoś wydajność. Chłodzenie tez powinno być "ok" przez całe 3 lata nie miałem ani jednego problemu z nim związanego,a dodam że nie chce podkręcać tego procka aż tak bardzo, ponieważ doskonale zdaje sobie sprawę z tego ze z 2 rdzeniowca za dużo nie wycisnę.
3 - Chyba pomyliły ci się karty GTX 660 z GT 6600, ta 1 jest bardzo wydajna w najnowszych grach.
4 - Raczej SLI nie zwiększyłoby wydajności, z tego procesora można wycisnąć tylko te 25 klatek. Karta jest ograniczana, z dobrym procesorem to nawet bez SLI byłaby bardzo dobra wydajność.
@up Szczerze to tego nie zauważyłem. Ale faktycznie masz rację.
Hmm,no nic w takim razie trzeba zbierać na nowy sprzęt,bo w te next geny to już na 100% nie pogram ;p Dzięki wszystkim za odpowiedzi,bardzo mi pomogliście pozdrawiam i raz jeszcze dziękuje !