Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Jak usunąć ten syf...? (malware?)

16.02.2015 14:48
jasonxxx
1
jasonxxx
155
Szeryf
Image

Jak usunąć ten syf...? (malware?)

Złapałem takie coś, system świeżo po instalacji, oryginalny 8.1.
Próbowałem różnego rodzaju anty spyware, malware, itp i nic... Wyskakuje zawsze po pobraniu jakiegoś pliku z sieci, sporadycznie też podczas np. oglądania filmu czy gry.

Jakaś skuteczna metoda?

16.02.2015 14:51
Drackula
2
odpowiedz
Drackula
238
Bloody Rider

2 zainstalowane playery i microtorrent?

Przed instalacja antywirusa czy po?

Czasem w tych playerach jest od zaje....a smieci tego typu wlasnie. Jak jakis antymalware tego nie ruszy to nic poza recznym wywaleniem syfu i edycja wpisow w registry ci nie pomoze.

http://www.cybersecuritycentral.com/continue-live-installation-problem-malware-removal-instructions/

16.02.2015 14:52
wysiak
3
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Probowales wpisac "windows version installer" w googla? Bo mi wyrzuca multum linkow dokladnie o tym jak to usunac, ale moze mam innego googla...?

16.02.2015 14:54
jasonxxx
4
odpowiedz
jasonxxx
155
Szeryf

wysiak --> próbowałem. W większości z tych linków są linki do płatnych programów, które podejrzewam nawalą więcej syfu, natomiast przerobiłem pozostałe porady i żadna nie pomogła (czyli żaden z tych polecanych programów nie zadziałał).

16.02.2015 15:03
5
odpowiedz
zanonimizowany158587
167
Senator

adwcleaner bezposrednio ze strony producenta i niech sprawdzi co za guano sie zrobiło.

16.02.2015 15:06
jasonxxx
6
odpowiedz
jasonxxx
155
Szeryf

Już sprawdzał, nic nie znalazł.

16.02.2015 15:32
jasonxxx
7
odpowiedz
jasonxxx
155
Szeryf

OK, Avira i Hitman Pro sobie poradziły, przynajmniej na to wygląda.
Dawno nie instalowałem systemu, ostatni laptop mi bezbłędnie działał 3,5 roku na siódemce bez żadnych antywirusów i innych antycośtam.

Tu od razu coś naleciało, choć instalowałem zupełnie standardowe rzeczy z oficjalnych stron, do tego dość uważnie. Ciekawe.

16.02.2015 15:47
8
odpowiedz
zanonimizowany1071794
1
Legionista

Na dobreprogramy jak pobierasz coś to po prawej stronie masz przycisk LINKI BEZPOŚREDNIE, tylko z nich pobieraj, wtedy nie ma asystentów pobierania. Asystenty są z syfem.
A jak instalujesz coś mniej zaufanego to instaluj to w piaskownicy, pobierz najpierw program SANDBOXIE, on odizoluje programy od systemu, które wgrasz przez sandboxie, a w sandboxie płynnie chodzi photoshop, czyli sandboxie nadaje się nawet do większych programów. Warto instalować mniej zaufane programy w piaskownicy.

Forum: Jak usunąć ten syf...? (malware?)