analogicznie do pliku bat na WIN
potzrebuje przed uruchomieniem jednego programu skopiowac pewne pliki do katalogu, jka to zrobic na androidze?
zeby utworzyc sobie skrot na pulpicie do tego?
zrobilem plik "copy.sh" jego zawartosc:
#!/bin/bash
cp /mnt/sdcard/EasyVoiceRecorder/*.* mnt/emmc/DCIM/EasyVoiceRecorder/easysd0
<<<uruchom jakis program>>>
echo "skonczone"
ale jka klikam na niego to pyta sie "otworz plik jako":]
uruchomilem go w root browser ale znowu wyskoczylo ze w zrodle file not exists
wiec mam pytania:
1) jaka jest sciezka do sdcard0:
/mnt/sdcard/EasyVoiceRecorder/*.* ???
~/mnt/sdcard/EasyVoiceRecorder/*.* ???
podobnie do sdcard1 ~/mnt/emmc ????
2) gdzie szukac zainstalowanego programu zeby on go uruchomil tam gdzie sa <<<xxx>>>, czyli gdzie jest taki jakby program files:]
3) no i jak utworzyc jakis skrot na pulpicie zeby ten skrypt sie wykonal?
wie ktos moze?
Skrypt tradycyjnie w terminalu ./
1. nie rozumiem
2./data/app
3.Nie każdy launcher pozwala na tworzenie takich skrótów.
1. trochę zależy o telefonu i jak jest jego wewnętrzna pamięć rozpoznawana. U mnie /mnt/sdcard to dowiązanie symboliczne do /storage/sdcard0
2. owszem /data/app jest ok, ale jeśli chcesz uruchomić apk tak jak linuxową aplikację/skrypt, to raczej ci się to nie uda
3. odpowiedział kolega wyżej
w 1) chodzi mi o sciezke do moich plikow, mam pliki na karcie w /mnt/sdcard/easy/ ale jak wykonuje polecenie cp to pisze:
stderr: cp no such file or directory czyli pewno zla sciezka, wiec jaka jest? czy to zalezy od telefonu?
w terminalu to faktycznie sie da ale musze do niego wejsc, znalezc go itp schodzi mi to dluzje niz kopiowanie es explorerem
nie da sie zrobic zeby go napisac ten skrypt, i zrobic skrotu do niego? czy nie kazdy launcher uruchomi skrypt?
to jak to zrobic? jakis inny sposob? na razie widze ze gscriptem da sie, i mozna utworzyc skrot do skryptu, tylko pytanie wlasnie o te sciezki,
a kat data/apps/faktycznie sa aplikacje - jeden problem mniej:], chociaz chodzilo mi o uruchominie chyba widzetu synchronizacji dropsync, a w apps moge wlaczyc dropsynca ale to juz przeboleje:]
no kurde prosta czynnosc (kopiowanie i uruchomienie) i sie nei da? w windowsie bez problemu robie bat i klikam daw razy i siupa, i to jest ten megasuperhiperlinuks ehhh
az sie boje pytac o kopiowanie ze zmiana nazwy jesli plik juz istnieje:]], chcoiaz to na okretke mozna chyba zrobic ze w sciezce docelowej dam 1*.* (zeby pierwsza litere zrobil 1)
czy po prostu tzreba by napisac sobie apke tylko ja umiem ino C++, ale nie wiem jak tam kopiowac...
A nie brakuje ci / przed drugą ścieżka?
A android to okrojony Linux. I tak da się dużo ale trzeba robić wszystko poprawnie.
no doszedlem do tego ze gscriptem mozna utworzyc skrot do skryptu na pulpicie
nie brakuje "/", tylko pliki jako * a nie *.* (chociaz pliki z rozszerzeniem wav wiec *.* powinno dzialac, sprawdzalem na ubuntu w virtualboxie)
sciezka powinna byc:
cp sdcard/Easy/* emmc/DCIM/Easy/
jak teraz uruchomic program?
wpisuje sciezke i nazwe apk i nic
jak przejde do katalogu i wpisze sama nazwe od nowej linii w plku tez nic