Jak to wyczyścić?

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
11.08.2011 19:49
Simen_01
1
odpowiedz
Simen_01
143
I am the Road Warrior
Image

Jak to wyczyścić?

Hej,

Robiłem niedawno porządki w ogrodzie i kopiąc w ziemi znalazłem kulę do karabinu (jak mniemam). Chciałem ją trochę wyczyścić... przeszlifować, żeby jakoś wyglądała, ale nie za bardzo mi to wyszło. Szlifowałem ją papierem ściernym chyba przez godzinę i wygląda wprawdzie lepiej, bo wcześniej nie było widać nawet metalu. Ale niestety we wżerkach wciąż jest brud. Nie mam pojęcia, jak się go pozbyć- próbowałem wodą, zmywaczem do paznokci, Pepsi (zwykłą i Twist xd), niestety jak łatwo się domyślić- niewiele to dało. Macie jeszcze jakiś pomysł? Czy to w ogóle możliwe?

Zdjęcie (tak on wygląda teraz) --->

gtx- tego się właśnie obawiałem...

Majkel- kalibru 7.62mm? :P Papierem ściernym już próbowałem

Shaybecki- :O O najprostszym nie pomyślałem...

11.08.2011 19:50
gtx295xD
😁
2
odpowiedz
gtx295xD
81
Szef Syntetycznej Mafii

To chyba pocisk z rudego 102 ^^

W warunkach domowych raczej tego nie zrobisz dobrze.

11.08.2011 19:53
😜
3
odpowiedz
zanonimizowany596363
18
Senator

Papier ścierny. Na moje oko to nie pocisk od karabinu tylko dildos babci/ew. pra babci ]:D

spoiler start

jk, jk

spoiler stop

11.08.2011 19:53
4
odpowiedz
Shaybecki
30
Legend

domestos ? cif ? i inne do kamienia

11.08.2011 20:00
Mac94
5
odpowiedz
Mac94
87
Inner Peace

Spróbuj zamoczyć w coca coli na noc. To zęby kruszy za noc.. Tylko uważaj żeby nie wybuchło!!

11.08.2011 20:05
Simen_01
6
odpowiedz
Simen_01
143
I am the Road Warrior

[5] Już to zrobiłem, niestety nic nie dało, a też miałem nadzieję :( A w środku jest stal albo ołów. Co tam może wybuchnąć?...

Chociaż... po namyśle, moczyłem to w Pepsi, a nie Coca-Coli. To różnica? Nie wydaje mi się, ale może...

11.08.2011 20:07
👍
7
odpowiedz
Hawkeye_75
5
Pretorianin

Radzę rozłączyć i "stłuc" spłonkę, bo teraz to jest nielegalne i życzliwy sąsiad któremu się pochwalisz może cię wkopać na kilka stówek kolegium...

11.08.2011 22:13
😁
8
odpowiedz
zanonimizowany596363
18
Senator

Hawkeye- ależ Ty jesteś pusty xD Nie masz chyba pojęcia o czym mówisz :DDDD

To jest tylko już pocisk a nie nabój.

U made my day :D

11.08.2011 22:16
HumanGhost
9
odpowiedz
HumanGhost
130
Generał

Jeśli nie zależy Ci na czasie zanurz to w oliwce dla niemowląt. Tak można czyścić monety z naleciałości, więc może i nabój się da wyczyścić. ;]

11.08.2011 22:19
Damian1539
😜
10
odpowiedz
Damian1539
87
4 8 15 16 23 42

kulę do karabinu

Chyba starożytny wibrator.

11.08.2011 23:57
Imak
11
odpowiedz
Imak
128
Senator

Jeśli masz szlifierkę stołową, to wyczyść to na szczotce drucianej. Jak masz ręczną szlifierkę, to zamocuj ten pocisk w imadle i tak oczyść.
W pierszym przypadku musisz uzyć kleszczy, kombinerek lub innego chwytaka, bo szlifujac tak mały obiekt ręcznie prosiłbyś się o obrażenia(mam tu na myśli taką sytuację, że masz podwójną szlifierkę i z jednej strony masz kamień, a z drugiej właśnie szczotkę i tym kamieniem możesz sobie zrobić krzywdę Ja tak sobie zrobiłem pracując na szczotce, na szczęście płytko).

12.08.2011 00:02
jiser
12
odpowiedz
jiser
94
generał-major Zajcef

Kwas ortofosforowy w coli działa doskonale, ale w tym się moczy kilkanaście godzin, a nie czyści szmatką czy polewa.

PS. Nie doczytałem. Dałbyś wyraźniejsze zdjęcie wżerek.
W samym pocisku karabinowym nie ma co wybuchać. To nie pocisk p-panc/odł-burz działa.

04.09.2011 13:02
preDratronIX
13
odpowiedz
preDratronIX
88
Generau

wygląda jak 7,62x51, ew 7,92 mm.

Nie wiem czym możesz czyścić, wiele jest propozycji, ale jak już wyczyścisz to zostaw dla Siebie :D

04.09.2011 13:28
Igierr
14
odpowiedz
Igierr
87
Helter Skelter

Użyj coca coli, nie pepsi. to duża różnica. i zostaw tak na kilka nocy, zamknięte żeby gaz nie uleciał. pozniej zmyj jeszcze raz rozpuszczalnikiem (zamocz na jakiś czas, np na noc) i pozniej papier scierny. jak nie zejdzie do konca to powtórz czynności.
P.S
zajebiste znalezisko swoja drogą. sam takich szukałem w leśnych okopach, bez skutku ofc.

14.09.2011 00:02
Simen_01
15
odpowiedz
Simen_01
143
I am the Road Warrior

Teraz przypomniałem sobie o tym wątku ;P

No więc... Jakby to powiedzieć... Większość sposobów z wątku wypróbowałem i niestety nie zmieniły one jakoś znacznie stanu mojego pocisku :(

Igierr: Lepsza Coca-cola, mówisz? Też przyszło mi do głowy, że to może być różnica, choć sam nie wiedziałem dlaczego xd Spróbuję w takim razie jeszcze raz. A to, czy udało Ci się znaleźć to prawdopodobnie zależy od miejsca (a raczej regionu), w którym szukasz. Ja mieszkam w Gdyni i tutaj właśnie go znalazłem (a trochę się tu kiedyś działo).

BTW, teraz noszę go na sznurku na szyi i zauważyłem, że (najprawdopodobniej od wstrząsów) trochę tego nalotu od niego odpada... Nie ma jednak jakiejś wielkiej poprawy

14.09.2011 00:15
Predi2222
16
odpowiedz
Predi2222
101
CROCHAX velox

Papierem ściernym już próbowałem

Papierem ściernym się takich rzeczy nie czyści,osobiście polecam elektrolizę albo wcale nie czyścić,stare ma wyglądać staro a nie jakby dopiero z fabryki wyszło.Poza tym pocisk ma miedziany "płaszcz" ,jak zedrzesz "starą"warstwę to później i tak miedź zrobi się ciemna lub zielona.
Zostaw tak jak jest .

Jeśli to wygląda tak jak mi się wydaje to ten pocisk był wyjęty niedawno z łuski.Choć to może efekt "czyszczenia" papierem ściernym.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl