Jak rozumieć taki przypadek - zakup biletu pkp intercity

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
16.10.2025 18:40
1
odpowiedz
FIREBLAST
110
NUKE!!!

Jak rozumieć taki przypadek - zakup biletu pkp intercity

Przy zakupie biletu pkp intercity natknąłem się na dziwny przypadek. Chcę kupić bilet. Wybieram miejsce np wagon nr 2 który ma dzielone klasy. Fizycznie miejsce nr 55 jest przydzielone do klasy 2. I teraz pytanie brzmi dziwnym cudem mogę to miejsce kupić zarówno w klasie 1 jak i 2. Dlaczego skoro fizycznie w wagonie jest ono w strefie 2 klasy. O co z tym chodzi? Jest mi to ktoś w stanie łopatologicznie wyjaśnić? Z góry dzięki.

16.10.2025 19:22
PersonifikacjaCienia
2
odpowiedz
PersonifikacjaCienia
32
Brat
Image

Chodzi Ci o taką sytuację? -->
Jeżeli tak, to sprawdź cenę biletu! Jeżeli nie będzie ona zgodna z Klasą przypisaną do miejsca to po prostu to zgłoś a najlepiej nie wsadzaj się sam na takie miny, i wybieraj świadomie, bracie :P

16.10.2025 19:31
3
odpowiedz
FIREBLAST
110
NUKE!!!

Dokładnie chodzi mi o taką sytuację. Trochę to dziwne, że jedno miejsce może być wybrane zarówno w 1 klasie jak i klasie 2. Myślałem, że to błąd ale widzę, że wszędzie się to powtarza (aplikacja, strona, e-podróżnik) czyli raczej to nie błąd.

Ps. Dodam, że mógłbym kupić miejsce fizycznie przypisane do klasy 2 ale w cenie 1 klasy i odwrotnie.. hmmm... Czyli wychodzi na to, że KAŻDE wolne miejsce można kupić w każdej klasie. WTF?! O co tu chodzi? :p

post wyedytowany przez FIREBLAST 2025-10-16 19:36:37
16.10.2025 19:48
PersonifikacjaCienia
4
odpowiedz
PersonifikacjaCienia
32
Brat

Nie wiem jak to jest rzeczywiście, bo jeżdżę może kilka razy w roku. Mnie to nigdy nie przeszkadzało, ale nigdy też nie wybierałem "gorszego miejsca" jadąc Klasą 1. Z drugiej strony, działanie stronki oceniam fatalnie, więc jakbym miał kilka razy przechodzić pomiędzy tymi opcjami bo dla wybranej klasy nie ma miejsc, to nie wiem czy by mi się chciało :P Kiedyś w cenie biletu były np. darmowe posiłki, więc może ten lub jakiś inny benefit mimo "gorszego miejsca" dalej obowiązuje? Nie mam pojęcia, ale jeżeli faktycznie cena jest determinowana wyłącznie na podstawie wyboru opcji klasy a nie wybranego miejsca, to powinieneś to zgłosić.

16.10.2025 19:53
5
odpowiedz
FIREBLAST
110
NUKE!!!

No dokładnie tak. Zgłoszę im to ew. poproszę o wyjaśnienia i dam tutaj znać.

16.10.2025 21:29
6
odpowiedz
FIREBLAST
110
NUKE!!!

Mam odpowiedź:

"Szanowny Panie,

w imieniu PKP Intercity dziękuję za kontakt.

Uprzejmie informuję, iż opisana przez Pana sytuacja jest nam znana i pracujemy nad jej rozwiązaniem. W związku z obecnym brakiem dostosowania schematu do wagonów z dwoma różnymi kategoriami miejsc, pokazują się one za równo dla pierwszej jak i drugiej klasy, jednak po przejściu do zakupu miejsca w innej klasie niż wybrana na początku wyboru połączenia, wyświetli się błąd mówiący o braku możliwości takiego zakupu.

Przepraszamy za utrudnienia.

Pozostajemy do dyspozycji".

Sprawa wyjaśniona :)

post wyedytowany przez FIREBLAST 2025-10-16 21:29:37
Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl