Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: Jak przyśpieszyć laptopa?

23.12.2011 11:31
1
zanonimizowany472379
49
Senator

Jak przyśpieszyć laptopa?

Problem jest taki, że mój kupiony 3 lub 4 lata temu laptop obecnie się starzeje. Teraz już wiem, że lekko przestarzały był już w momencie zakupu. I że w ogóle kupowanie czegoś takiego to pomyłka. 1000 zł dołożyłem za samo to, że to jest laptop, a nie komputer. Gdybym za tą samą kasę kupił kompa, nie miałbym takim problemów. A w razie czego wymienił kartę lub procka... a teraz?
Nie ważne. Do rzeczy. Premiera ME3 się zbliża i w sumie pogodziłem się z myślą "nie uruchomię, poczekam rok lub dwa na nową maszynę". Albo trzy. Na gameplayach zauważyłem, że grafika jest identyczna jak w ME2 (która śmiga bez problemu). Właściwie to jakbym oglądał screeny z dwójki. Wszystko takie same, od modeli postaci, przez bronie, na grafice skończywszy. To obudziło pewną nadzieję: poszło ME2, pójdzie i ME3. Tym bardziej, że jedynka ma takie same (a momentami mniejsze) wymagania niż dwójka, a i tak grało się świetnie. Dodam, że przed zakupem dwójki miałem podobny problem.
Więc pojawia się pytanie: jak przyśpieszyć kompa, żeby dał z siebie jak najwięcej? Zamierzam go sformatować (od 3 lat nieformatowany, nie licząc jedynie dysku D - z grami), bo syfu pełno. Dalej trzeba go wyczyścić w środku. Chłodzenie ciągnie jak oszalałe. A wy macie jakieś lepsze pomysły? Słyszałem o programach zwalniających nieco pamięci RAM, co w rezultacie wpływało korzystnie na działanie kompa. Może znacie takie programy?
Procesor: Intel Dual Core 1.83 Ghz - zdecydowanie najgorsza część
RAM 2 GB DDR2
Karta Radeon 3470 HD - do której nie ma sterowników. Serio. Pamięci 512 MB.
Windows XP
Jak widzicie, nie jest różowo. Dodam, że na tym sprzęcie jakimś cudem uruchomiłem Armę 2, chociaż każdy mówił, że to niemożliwe. Mało tego, udało mi się nawet ją przejść! Nie powiem, że to było przyjemne doświadczenie (ostatnie misje) ale i tak grało się świetnie.

23.12.2011 11:31
DanuelX
2
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

Kupić blaszaka.

23.12.2011 11:34
3
odpowiedz
zanonimizowany472379
49
Senator

^ Albo konsolę. Tak, to wiem od dawna, ale przyjmijmy, że jakakolwiek wymiana sprzętu lub podzespołów nie wchodzi w grę. Brak funduszy. Blaszak będzie, ale kiedy?

23.12.2011 11:37
Herr Flick
4
odpowiedz
Herr Flick
79
Legend

Jesli chodzi o sterowniko do grafy - sciagnij te - kiedys tez ktos "made my day" przez ta strone :)
http://www.hardwareheaven.com/modtool.php

Jesli cos przeoczyles to pamietaj aby ze strony ATI , pobrac sterowniki do komputera stacjonarnego!

Program optymalizujacy pamiec?
Ja uzywam
http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/optymalizacja_pamieci_RAM/Memory_Booster.html
i sobie chwale.

Co do reszty to raczej nie pomoge.

Forum: Jak przyśpieszyć laptopa?