Witam.Jak podłączyć wentylatory do obudowy.Moja nowa obudowa to będzie gladius M30,zasilacz fortron 460W 80+ z jednym molexem,a płyta będzie
Pisze w opisie 3x wentylator,ale czytałem coś,że wentyle mają jakieś molexy,a mam tylko jeden w zasilaczu.O co chodzi?
W tym przypadku Molex to typ zlacza zasilajacego. Podpinasz pod niego wentylator i juz. Jezeli mimo wszystko potrzebujesz tej zlaczki do zasiklenia czegos innego to bez problemu za pare zlotych kupisz rozgaleznik z 1 na 2 molexy....
tylko,że wentylatory obudowy są 3.
A do płyty głównej sie nie da podlaczyc?
masz w opisie plyty glownej z linka:
Złącza wewnętrzne 3x wentylator
zależy jakie wtyczki sa w wiatrakach, ale podejrzewam, ze takie, które podpinasz bezpośrednio pod plyte. w mojej obudowie tak jest.
i co to oznacza?Skąd mam wiedzieć czy to 3pin czy 4pin itd?
Napisz model wentylatorów do obudowy jakie posiadasz. Większość nowych wentylatorów stosowanych do chłodzenia obudowy posiada wtyczki 3 lub 4 pinowe, które podłączasz bezpośrednio do płyty głównej. W przypadku twojej płyty głównej http://download.gigabyte.eu/FileList/Manual/mb_manual_ga-b85m-d3h_e.pdf - patrz strona 12 i 13. W przypadku wentylatorów z wtyczką molex można kupić tanio adaptery (przejściówki) i podłączasz :)
Nie wiem jakie są,bo nie pisze w opisie obudowy,a obudowy i plty nie mam jeszcze.Dziękuję!