Na osiedlu został podłączony światłowód, jednak niestety zasięg WiFi nie dociera do mojego budynku.
Z tego co wiem od właściciela zostało to podłączone w najbardziej kuriozalny sposób, czyli 2 łącza zostały pociągnięte do 2ch mieszkań gdzie też znajdują się routery. Właściciel oficjalnie wyraził zgodę na dostęp do tych routerów, więc tu pojawia się pytanie.
Jeśli podepnę się pod jeden z nich i pociągnę kabel ethernet do swojego mieszkania to czy zwykły switch wystarczy żeby uzyskać w swoim budynku połączenie światłowodowe?
Zależy mi na tym żeby uzyskać stabilne łącze zarówno na kablu jak i po WiFi.
Chcesz pociagnac swiatlowod czy skretke? Jesli skretka to przewod cat5e starczy do 100 metrow, jesli chodzi o swiatlowod daj znac jest troche wiecej komplikacji, nie wystarczy switch z Media Markt za 50 zlotych.
Tak naprawde szukam najbardziej optymalnego rozwiazania, wiec nie jestem pewien ktore byloby najlepsze w mojej sytuacji.
Wiem ze swiatlowod jest doprowadzony do dwoch budynkow w ktorych znajduja sie routery.
Pytanie czy jest mozliwosc odprowadzenia kabla osobno ze zrodla do mojego budynku, czy musialbym skorzystac z obecnego juz routera.
Nadal nie odpowiadasz jakiego kabla... przeciez router mozesz polaczyc z routerem czy switchem skretka jesli ma porty rj45. Chcesz ten kabel dopiero poprowadzic czy juz cos jest? Skad mam wiedziec czy jest mmozliwosc doprowadzenia kabla, spytaj zarzadce budynku...
Mozliwosc jak najbardziej jest, nie ma tylko kable, ale interesuje mnie jedynie sposob podlaczenia.
Jestem na poniedzialek umowiony na wizyte w tym mieszkaniu, wiec zobacze jaki router tam stoi.
Czyli wnioskujac po Twoim pierwszym zdaniu, gdybym podpial wystarczajaco dlugi kabel pod router i wpial do switcha w swoim budynku, powinno to dzialac jak w przypadku zwyklego polaczenia?
Wybacz laikowe pytania, jednak nigdy nie bawilem sie swiatlowodem i wolalbym sie upewnic zanim zaopatrze sie w potrzebny sprzet.
Ja pisze o polaczeniu routera (do ktorego wpiety jest swiatlowod) z twoim urzadzeniem. Najprawdopodobniej swiatlowodu nie bedzeisz mogl polaczyc do swojego urządzenia, router operatora bedzie konieczny.
I jak najbardziej rozumiem. Tylko czy jesli podepne sie do routera (do ktorego wpiety jest swiatlowod) zwyklym kablem ethernet i drugi jego koniec wepne do swojego routera/switcha to czy bedzie to dzialac, czy sa wymagane jakies dodatkowe kroki?
No ale jakie maja byc wymagane, jaka jest roznica gdybys mial router u siebie w mieszkaniu? Tylko dlugosc kabla wiec trzymaj sie tych 100 metrow, swiatlowod pomiedzy routerami jest niepotrzebny jesli nie przekroczysz tej odleglosci. Przeciez tak podlaczasz switcha jesli brakuje ci portow.
Wskazowki, na swoim routerze wylacz dhcp, podlaczaj go lan-lan (nie wan, internet na swoim) i przestaw adres IP zeby nie duplikowal sie z routerem z ktorego bedziesz mial internet.
Tutaj masz przyklad, chociaz nowsze routery maja dedykowany tryb access point, tutaj musisz recznie zmieniac ustawienia, sam preferuje metode ktora ci podlinkuje.
https://www.tp-link.com/pl/support/faq/417/
Zalezy jak skonfigurowany bedzie ten router do ktorego wpiety jest swiatlowod i czy bedzie mial wolny port ethernet. Ale ogolnie - tak - bedzie dzialac
Inea podobno blokuje porty ale nadal zostawia chyba 1 wolny wiec cos tam mozna zdzialac.