internet
Mam pytanie. Muszę mieć router czy mogę kabel z anteny mieć bezpośrednio podpięty do kompa? nie zepsuje się coś?
Kocham takie otwarte pytania. Może chociaż napisz jaki kabel, ewentualnie fote strzel z kaloryfera, bo trudno z wymyślić rodzaj kabla z tak "szczegółowego" pytania.
chodzilo mi o to czy jest potrzebny ten router cyz nie czy neta normalnie moge podpiac bezposrednio do kompa
Jak masz wykupiony internet, kupujesz router, konfigurujesz do swojej sieci i będzie śmigać. Sam router nie zadziała.
edit: A kabel od anteny to się do dekodera chyba podłącza w dzisiejszych czasach, ale to żeby telewizję mieć.
Ja mam neta itp tylko router sie spalil i odpialem neta z routera i podpialem bezposrednio do kompa wszystko dziala tylko pytam sie czy sie nic nie zepsuje? Czy mam kupic ten nowy router?
Nic się nie zepsuje, przynajmniej w komputerze. Router możesz kupić, ale jak nie będziesz go miał, to nic się nie stanie.
[8] Poprawione :D
Ok, po tych kilku wypowiedziach mam już pogląd na zaistniałą sytuację. Kabel kończy się pewnie zwykłą wtyczką RJ-45 podłączaną do karty sieciowej (rzadko kto posiada w tych czasach sieciówkę z SMA). Więc gdzieś tam masz pewnie oprócz anteny jeszcze jakieś urządzenie aktywne. Odpowiedź dał już Morgoth*, ja ze swojej strony dodam, że przy przepięciach elektrycznych i bezpośrednim podłączeniu kabla do komputera dość często owa karta sieciowa pada na zawał.
I ku uciesze grammar nazi - bynajmniej to nie przynajmniej.
ja ze swojej strony dodam, że przy przepięciach elektrycznych i bezpośrednim podłączeniu kabla do komputera dość często owa karta sieciowa pada na zawał.
Tak, masz rację. Ja o tym zapomniałem. To prawda, przy bezpośrednim połączeniu kabla z komputerem jest jakieś zagrożenie że ta karta może walnąć. Sam kiedyś tego doświadczyłem.