internet
Mam internet od UPC 60mb.
Od tygodnia mam nowego laptopa i gdy próbuje coś na niego ściągnąć np poprzez steam pobiera mi się z prędkością 100kb/s. Sprawdzałem czy na starym laptopie będzie podobnie ,ale nie jest tam cały czas 3mb/s. korzystam z laptopa poprzez wi-fi tak jak na poprzednim lapku. Kiedy podłączam kabel nie ma dużej różnicy. Wyłączyłem antywirusy firewalle i temu podobne ,ale nic nie pomogło. Ma ktoś jakieś pomysły ?
a wlazłeś na strony:
speedtest.pl
speedtest.net
I tam sprawdziłeś jaką prędkość łącze wyciąga? Jeśli tam speed jest poprawny to wtedy w Steamie w ustawieniach zmień region pobierania na Turcję lub inny kraj, bo czasem to pomaga. Raz nawet miałem tak z jedną grą, że regiony z europy były przeciążone i musiałem arabię zaznaczyć i śmigało full speedem.
A jeśli się okaże, że na speedtestach prędkość jest za niska, to wejdź w ustawienia routera i zmień kanał nadawania na inny, może to pomoże, bo może masz 20 sąsiadów z wifi, które nadają na tym samym kanale? A antywirus i frewall nie wpływają wcale na prędkość łącza, co najwyżej jak źle skonfigurujesz coś to może ci w torrentach coś blokować, jednak wątpię byś mógł wpłynąć na steama.
... wyniki testu łącza:
na starym lapku download: 15.09mbps upload: 5.68mbps
Nowy lapek: download: 2.58mbps upload: 0.07
Po paru próbach na nowym wyniki są troszeczkę wyższe nawet znacznie wyższe ,ale na starym w tym samym momencie te wyniki są dwa razy lepsze.
A podłączyłeś na próbę laptopa kablem żeby zobaczyć jak działa net bezpośrednio przez kabel? Jak nie, to sprawdź.
tak sprawdziłem. Przez pierwsze 10 sekund wzrasta do paru mega potem spada i zatrzymuje się na poziomie 300 kb/s.
Możesz spróbować zmienić ustawienia ograniczenia prędkości pobierania w Steam (w górnym menu Steam->Ustawienia->Pobieranie) i tam ustawiasz bez ograniczeń.
zainstaluj najnowsze sterowniki do kart sieciowych