Instalowanie win7 problem z podzialem partycji

Forum Komputery
Odpowiedz
13.08.2013 23:56
1
odpowiedz
lagol
37
Pretorianin
Image

Instalowanie win7 problem z podzialem partycji

Witam, mam netbooka od Acera z win8. System niestety mi zupełnie nie leży i postanowiłem go zmienić. Podczas instalacji (z pendrajwa) gdy dochodze do okienka z podziałem partycji pojawił się problem. Chciałem zostawić partycje recovery od win8 wiec nawet ich nie ruszałem. Niestety podczas przydzielenia miejsca z wolnej przestrzeni partycje mają typ podstawowy i nie moge nic z tym zrobic. Jako partycje systemową instalator widzi tylko partycje o nazwie ESP, której boję się usunąć bo coś na niej jest i chyba ma to wplyw na dzialanie win8. Stąd moje pytania.
1. Czy partycje ESP można bez strachu usunąć?
2. Czy da się jakoś usunąć jej typ żeby nie był systemowy?

14.08.2013 01:32
2
odpowiedz
wiktordth
63
Keep Yourself Alive

Miałem niedawno podobny problem - nowy laptop, W8 i chęć zainstalowania siódemki. W nowych komputerach z W8 dyski najczęściej mają system partycji GPT, natomiast Windows 7 nie zawsze daje się zainstalować na tego typu partycjach. Najszybszym rozwiązaniem jest zmiana systemu partycji z GPT na MBR, co niestety wiąże się z utratą wszystkich danych na dysku (możesz natomiast przekopiować te dane na inny, np. zewnętrzny dysk). W tym celu odpal instalator Windows, wciśnij Shift + F10 i wpisuj po kolei:

diskpart
list disk
select disk n - twól wylistowany
clean
convert mbr
exit

Więcej info na temat tego problemu znajdziesz na przykład tu http://forum .dobre programy .pl/problem-instalacja-windows-styl-partycji-gpt-t511367.html

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl