Witam.
Posiadamy kuchnie na gaz z butli, zastanawiamy sie nad indukcja podlaczona nie do sily ale normalnie do gniazdka.
Jak to wychodzi cenowo?
Butla idzie 1 na miesiac - koszt 62zl
Da sie jakos to obliczyc ile sie zuzyje pradu przy zalozeniu ze si9e bedzie tyle samo gotowac? ( a niby niektore rzewczy szybciej sie robi na indukcji, ale pominmy to )\\
Co do EKspresu.
Niech ktos pol;eci taki sprzet do 500zl, jezeli roznica jakosciowa kawy miedzy tym za 300zl a za 500 bedzie mala to wole tanszy :) Ekspress do kaw typu Tchibo, Sahara itp takze nic nadzwyczajnego.
podbije
http://allegro.pl/kosiarka-reczna-30cm-skil-nozyce-gratis-i2431389623.html
Przy okazji, ktos sie orientuje czy taka kosiarka nada sie do koszenia malego podworka okolo 12m na 12m? Raczej nie za rownego...nie oczekuje rewelacji, mamy kosiarke spalinowa, ale zanim sie ja wytartga to moze ta kosiarka by sie juz skosilo...
ekspres - mam Boscha za 100zł, przelewowy, daje radę
kosiarka - polecam kosę spalinową
Co do kosiarki to nie wiem jak się taka ręczna sprawuje ani na jakiej zasadzie działa, trzeba chyba szybko biegać by ostrza nabrały odpowiednich obrotów? A jak tak, to koszenie tylu metrów kwadratowych wymagać będzie olimpijskiej sprawności.
Ja koszę teren (też dosyć nierówny) o wymiarach ~30-20 kosiarką elektryczną 2000 watów kupioną za 260zł w leroymerlin i idzie jak burza. Jeżeli masz spalinową to czemu się nad taką zastanawiasz?
Co do ekspresu, w tym wątku stwierdzono, że za taką kwotę nie kupi się nic dobrego https://www.gry-online.pl/forum/szukam-dobrego-ekspresu-do-kawy/z3b73061
Bibkowicz-> chyba jednak bym chcial cisnieniowy, albo ciesnieniowo-przelewowy
Mutant z Krainy OZ -> poniewaz koszenie ta kosiarka zajmuje 3min, a wyjecie jej, wlanie paliwa, pojechanie po paliwo, wlozenie jej spowrotem, oczyszczenie kosza z trawy zajmuje 20minut.
12m na 12 to jest bardzo malo, zreszta podalem to orientacyjnie, pewnie jest troche mniej (10m na 10m ) plus odchodza krzewy, koszenia jest strasznie malo i sie zastanawiam nad czyms miejszym i poreczniejszym.
Mam rowniez kosiarke elektryczna, ale tam znowu ten przewod mnie denerwuje :)
Tylko ta reczna to moze byc lipa straszna i sie tego boje.
100 metrów kwadratowych przy ostrzu na 30 cm i prawdopodobnie niezbyt dokładnym goleniu może człowieka wykończyć :P To już lepiej kupić zwykłą kosę, jak człowiek się nauczy taką kosić to 10 na 10 jest do zrobienia w kilka minut :)
Mozliwe. Do tego dochodza jeszcze tereny po drugiej stronie ogrodzenia, z 2m na 10 i 1m na 20...
Chyba sobie zatem to urzadzenie odpuszcze.
Co do Ekspresu, pilem kawy z tanich ekspresow i mi ich jakosc odpowiada, tylko zastanawiam sie jaki model brac, a nie czy brac...nigdy nie kupie ekspresu za 1,5k albo wiecej...\\\
Do takie ekspresu za 500zl na kawe mielona...to jaka kawe mielona nalezy kupic? I gdzie?
Zainwestuj lepiej w dobre aluminiowe garnki z grubym dnem. U mnie butla przy 3 osobach starcza na niemal 2 miesiace.
U mnie butla też wystarcza na dużo dłużej niż na miesiąc.Ta którą używam w tej chwili ciągnę już 4 miesiące i dalej jest ciężka, ale takie zużycie mam dla 1 osoby, czasem dwóch :)
Co do koszenia, to zazdroszczę wam problemu,ja musze wykosić teren wielkości 2500m2, i na takie koszenie przeznaczyć co najmniej 6 godz...
Mamy grube garnki - sa swietne, ale i ciezkie.
Gotuje sie dla 4osob, plus czasem na sniadanie i kolacje cos na goraco...