i3-2100 czy i5-2500k?
Witam,
kieruję się do was z zapytaniem, czy do GTX 460 AMP! wystarczyłby i3-2100 czy może jednak dołożyć do i5-2500k? I jakie do nich wentylatorki?
Mogę wydać max tyle co kosztuje ten drugi procek.
Czekam na odpowiedzi!
a cooler do niego? bo dużo słyszałem że ten którego dostajemy jest głośny i wgl...
Rok temu do swojego procesora kupiłem Xigmatek Gaia SD1283. Jest cicho, bardzo dobrze chłodzi. Może teraz jest coś nowszego, zapytaj tych fachowców ze "składamy komputer".
bierz 2500k, dłużej Ci posłuży, no i jeśli już bierzesz "k" to warto kupić do niego jakieś chłodzenie, żeby go można spokojnie podkręcić, no chyba, że nie masz zamiaru robić OC to weź wersje bez "k" jest trochę tańsza i nie musisz kupować dodatkowego chłodzenia, jaką masz płyte główną?
Płyta: Gigabyte P61-USB3-B3
jaka jest różnica w cenie między 2500 a 2500k?
a propo shawnz zamierzam złożyć prawie taki komputerek jak Twój w sygnie... Gry ładnie na nim chodzą?? a jak z zasilaczem?
i5 2500k - Odblokowany mnożnik ( można podkręcać )
i5 2500 - Zablokowany mnożnik
Zdecydowanie bardziej opłacalnym wyborem jest i5 2500k. Za jakiś czas jak będzie nie domagał wystarczy kupić chłodzenie + OC i procek na nowo 'odżywa'. Porządna płyta pod OC kosztuje ~360zł ( AsRock Pro3 B3 P67 ).
PS : Na swojej płycie niestety nie podkręcisz. Chipset H61 - Podkręcać można tylko na P67/Z68.
2500k ma odblokowany mnożnik, czyli można go podkręcić, a wersji bez k nie można, przez to jest troche tańsza, można też zaoszczędzić na płycie głównej, bo wiadomo płyta na której można zrobić OC jest droższa, o zasilanie tzn o co pytasz? 500W spokojnie starcza, a co do komputera to miałem problemy z kartą graficzną i jest teraz na gwarancji
na tej płycie co masz to nie podkręcisz 2500k(do OC musisz miec chipset 67 albo 68)
a tu masz podobny temat http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2103402.html
shawnz tak, chodziło mi o zasilacz...a jak z chłodzeniem w CoolerMasterze? nie jest zbyt głośne?
Czytałem ten art. i doszedłem do wniosku że do gier wystarczyłby mi i3-2100 jak myślicie? w przyszłości wymieniłbym procka na mocniejszego i kartę na lepszą...
no według mnie jest dosyć cichy, chociaż ja nie jestem bardzo na tym punkcie wyczulony, mam starszy dysk i jak zacznie mielić to słychać na cały pokój;) a co do procesora to na ten moment pewnie wystarczy, ale 2500K starczyłby na dłużej jeszcze jakbyś go podkręcił;) no ale jednak jest sporo droższy, ja składając komputer chciałem żeby mi wystarczył na co najmniej 2 lata (chociaż karte graficzna chce zmienić wcześniej), ale w Twoim przypadku w grę wchodzi jeszcze wymiana płyty, więc może rzeczywiście lepiej kupic tego 2100 i za jakiś czas zapolować na coś lepszego, szczególnie, że teraz są strasznie wysokie ceny (i5 2500k kosztuje teraz koło 900zł a w lipcu kosztował niecałe 700zł!)
a co do zasilacza mój procek bierze jakie s 90W grafika w stresie 150 i resztę mam na inne "sprzęty" :), więc 500W starcza spokojnie
Właśnie w tym problem...chodzi o wygórowane ceny..Dlatego chyba kupię i3 do tej karty a za jakiś rok-dwa wymienię procka, płytę i grafikę(może wejdzie coś nowego), może też kupie dysk SSD , mam nadzieję że potanieją :]
no po nowym roku wchodzi nowa grafika od amd 7xxx i gtx 6xx, ssd też bardzo dobry pomysł sam bym sobie sprawił ale te ceny to totalna porażka, teraz to ogólnie najgorszy okres na kupowanie sprzętu komputerowego,
co do procesorów zerknij sobie tutaj http://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html