Historia Internetu - pytanie
Czytam sobie tu i ówdzie o historii Internetu. Jedno mnie tylko zastanawia, a nigdzie nie spotkałem się z tą informacją.
Kiedy Internet stał się globalny? To znaczy, kiedy przekroczył granicę Stanów Zjednoczonych?
W zasadzie pytanie odnosi się też technologii w jaki sposób, sieć przekroczyła ocean. Wiadomo, że z lini telefonicznych korzysta się do dzisiaj. Mam więc rozumiem, że ktoś ciągnął kabel z Gibraltaru, przez Chiny do Nowego Jorku ? Czy przewalili kable przez Atlantyk? I jak to zrobili, że im sygnał nie zanikł na tak olbrzymiej odległości?

Tak sie składa że kabel przez Atlantyk położono juz w 1866 . Dzisiaj takich kabli jest mnóstwo. Wielkie firmy/korporacje maja swoje własne.
Jeśli chodzi o Polskę to na początku (oprócz oficjalnego połączenia przez któraś z uczelni) z internetem łączyło sie nielegalnie kilkadziesiąt osób dzięki swojej wiedzy i pomysłowości.
Dzięki wielkie:) Jakby się nad tym zastanowić to jest to niesamowite i fascynujące przedsięwzięcie. Może nawet największe w historii ludzkości, a jakby... zapomniane.
Masz rację . Mnie tez to zszokowało . Ale są jeszcze fajniejsze rzeczy moim zdaniem:
Budowa Kanału Sueskiego - kiedyś był o tym program na YT ale nie mogę znaleźć
Budowa Kanału Panamskiego
Kanał Kiloński
Czy przewalili kable przez Atlantyk? I jak to zrobili, że im sygnał nie zanikł na tak olbrzymiej odległości?
Skąd wzięli taki długi kabel?
Właśnie sobie wyobraziłem jak ten kabel im się skończył i trzymając go w rękach czekali 3 miesiące aż kolejny statek dostarczył kolejny :D
kiedyś miałem o tym prezentację semestralną z wiedzy o kulturze, mogę jej jeszcze poszukać, ale z tego co pamiętam to pierwszym uniwersytetem spoza USA, który został połączony z innymi tym samym protokołem TCP/IP (sieć arpanet) był bodajże Uniwersytet w Oslo, był to rok 1972, ale połączenie było satelitarne, nie przez kabel :P