HDR czy 21:9 ? Pomoc w doborze monitora.
Przymierzam sie do zakupu nowego monitora. Do wydania max 2.5k. Totalnie nie moge sie zdecydowac co wybrac. W tej cenie jest np Samsung C32HG70QQUX (31.5, VA, 144hz,, 2560x1440, HDR) albo 34" monitory 21:9, VA, 3440x1440, 100hz. Nie wiem na co postawic.
W pierwszym martwi mnie to, ze przy tej wielkosci ta rodzialka daje DPI na poziomie full hd 24 cale. Wiec dosyc slabo. HDR to pewnie tez bardziej jakas imitacja, ale zawsze jest. W drugim znowu przejscie na 21:9 nie wiem czy bedzie udane, ale podobno daje to niesamowite efekty. Next lvl immersji w grach. No i zageszczenie pikseli bedzie zdecydowanie wyzsze.
Ktos uzywa podobnych monitorow, albo sie zna i by mogl doradzic ? Od razu zaznaczam, ze nie interesuje mnie 4k, 60hz, 16:9. Po co mi kolejny TV na biurku...
HDR mam w telewizorze raczej średnie niż dobre, efekt całkiem ok w filmach i serialach, nic niestety na tym nie grałem.
Natomiast mam 21:9 34’ monitor i baaardzo sobie chwalę, mimo, ze gry w które gram to nie jest graficznie górna półka - Age of Empires 2 praz Long Dark :)
W aoe2 gra się rewelacyjnie z powodu potężnego zakresu widzenia, a Long dark dostaje mega klimatu (koniecznie zgaszone światło i słuchawki na głowie!). Siedzę dość blisko monitora i faktycznie jest poczucie „bycia” wewnątrz akcji.
W moim budzecie właściwie sa tylko 2 monitory do wyboru Philips 349X7FJEW/00 oraz MSI Optix MAG341CQ. Sklaniam sie raczej ku Philipsowi dzieki portom USB, ktorych potrzebuje oraz glosnikom. Czy beda jakies roznice w obrazie na korzysc MSI, abym mogl pomyslec nad jego zakupem?