Czesc , mam pewien problem , a mianowicie chcialbym podkrecic swojego radeona hd 6850 i mialbym kilka pytan z tym zwiazanych , poniewaz jestem zupelnie zielony w tych sprawach :) .
- Czy ta karta w miare dobrze sie podkreca i czy oplaca sie to robic ? Dokladnie mam wersje od Gigabyte ta z dwoma wentylatorami ( chyba dobrze napisalem ) , zasilacz mam Tacens RADIX IV 450W .
- Jesli podkrecanie tej karty daje rade to chcialbym zebyscie mi polecili jakis dobry w miare latwy do obslugi program zeby to robic .
-Czy podkrecanie gpu jest latwiejsze od cpu tzn czy tak samo trzeba grzebac cos w biosie z napieciem temperaturami itp , bo tak jak juz pisalem jestem w tym zielony i jesli tak to raczej nie dam rady tego zrobic , bojac sie o jakis blad .
Z gory dziekuje za odp :)
Nie podałeś nawet powodu dla którego chcesz podkręcać kartę. Pamiętaj, że podkręcanie jakiekolwiek elementu wykonujesz dopiero wtedy, gdy gra/program ma zapotrzebowanie na większą wydajność.
Zatem powiedz jaka to gra chodzi zbyt wolno na standardowych ustawieniach tej karty?
Chcialem wyciagnac troche wiecej fps-ow z wiedzmina 2 bo zamierzam teraz kupic edycje rozszerzona ( zwyklej wersji juz nie mam ) . Wtedy chodzilo mi srednio na maksymalnych 25-30 fps ( nieraz skakalo ) , oprocz uberprobkowania . :)
MSI Afterburner powinien pozwolić na podkręcenie karty, a także na kontrolowanie jej temperatury i pracy wentylatorów.
Czy mogę sie zastosowac do zdania z tego testu - http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/Gigabyte_Radeon_HD6850_wersja_OC_-_miniRecenzja-4283.html
''Podkręcanie, temperatury i hałas:
Karta bez podbijania napięcia na GPU podkręca się do 930MHz na rdzeniu i do 1100MHz na pamięciach co daje całkiem przyzwoitą wartość ( taktowania referencyjne Radeona HD 6850 wynoszą 775MHz dla rdzenia i 1000Mhz dla Pamięci)
OC GPU kończy się na taktowaniu wynoszącym 960 MHz dla rdzenia, przy takim OC karta wysypuje błąd sterownika „ATI” w 3dmarku 2011.Temperatura w spoczynku nie przekracza 38 stopni, ponieważ karta zachowuje się oszczędnie redukując swoje taktowania do wartości 100MHz dla rdzenia i 150MHz dla Pamięci. Wentylator pracuje wtedy z szybkością 40% co jest ledwo słyszalne dla moich uszu, słychać tylko lekki szum przepływającego powietrza przez aluminiowe finy radiatora.'' Tzn ze bez bawienia sie w napiecia moge podkrecic powoli do tych okolo 930 mhz z 820 standardowych ?
Kartę możesz podkręcać w opcjach sterowników w zakładce wydajność --> funkcja Graphics Overdrive
Nie ma nic prostszego - wpierw podkręcasz rdzeń co 5-10mhz i sprawdzasz wydajność w jakimś benchmarku (albo najlepiej grze). Jak przestaje być stabilnie czyli pojawiają się artefakty albo blue screen to zejdź do ostatniego momentu kiedy wszystko było git.
Po rdzeniu robisz to samo z pamięciami, podkręcasz o 10-15mhz
Mam dokładnie taką samą kartę i poszła na 890/1100. Jak dawałem więcej to po jakimś czasie podczas gry w BF3 witał mnie blue screen. Temperatura w stresie mniej niż 70 stopni mam.
Polecam program GPU_tool ze strony techpowerup.com. Klikasz tylko find max na GPU Core i na pamięciach i program sam sprawdza ile można wycisnąć z Twojej karty.
@_MaZZeo
Ok tez akurat mam jeszcze bf 3 to sobie bede testowal na nim i zobaczymy jak to bedzie , ale jakbym troche przesadzil to nie powinno byc problemow , ze cos np moze stac sie z zasilaczem czy karta ? :P
@Orzołek
Czy to ten program ? http://www.techpowerup.com/downloads/1962/TechPowerUp_Radeon_Bios_Editor_v1.28.html
Na nim mozna tez podkrecac oprocz sprawdzania ile wycisnie , czy tylko ta jedna opcja ?
Przepraszam za spam , ale mialbym jeszcze jedno pytanie , bo chcialem zaczac juz zabawe w podkrecanie . Wiec jaka temperatura w stresie jest juz taka ''niebezpieczna granica'' , w spoczynku mam 34 stopnie . Prosze o odpowiedz .
około 70-75C to jeszcze bezpieczna granica
Nie, to nie to. GPU_Tool ! A nie RBE...
http://www.techpowerup.com/downloads/1383/GPUTool_Community_Technology_Preview_1.html
Co do temperatur to w stresie niech nie przekracza 85-90 stopni ( a najlepiej nie przekraczać 80 ).
Podkrecilem rdzen do 920 mhz i pamiec do 1100 mhz ale mam teraz taki problem ze gdy wlaczam jakas gre i zaczynam juz grac po chwili gra sie scina robi zaraz sie czarny ekran i gra wraca do normy i po chwili znowu to samo .... Sprawdzalem w Wiedzminie 2 i BF3 . Nie mam pojecia dlaczego tak sie zaczelo robic podkrecalem najpierw core co 10 mhz i sprawdzalem temperatury grajac okolo 20 min potem sprawdzalem furmarkiem gdy uzyskalem te 910 zaczalem podkrecac tak samo pamiec ale pamiec sprawdzalem juz tylko furmarkiem i temperatury przy 920 - 1100 byly w granicach 70 stopni furmarkiem i okolo 60 stopni w grach , potem zmniejszylem na 910 i 1090 ale nadal to samo tylko nie tak szybko sie scina jak przy wczesniejszym ustawieniu ..... Wiec nie wiem co sie stalo czy za mocno podkrecilem i karta sie przegrzewa czy moze napiecie juz za male czy procek nie wyrabia w grach z podkrecona karta . Prosze o pomoc : /
nie chce mi się wątku czytać - napięcie na rdzeniu zwiększyłeś?
775Mhz na rdzeniu masz i dajesz mu ponad 900Mhz = w większości przypadków MUSISZ podnieść napięcie
ja mam HD6870 i jak podnoszę z 900 na 1000Mhz na rdzeniu to podnoszę napięcie o 0.025v
Ja mam na rdzeniu 820 mhz normalnie , po drugie w hd 6850 przynajmniej od gigabyte nie wiem jak u innych nie moge zmieniac napiecia .
nowe sterowniki + MSI Afterburner i już powinieneś móc podnieść napięcie, chyba, że HD6850 w ogóle nie mają takiej opcji
inna sprawa, że ja przykład dałem, masz 820mhz normalnie, więc już jest fabrycznie podkręcone
Sterowniki mam najprawdopodobniej nowe bo komputer mam z 5 miesiecy a z 3 miesiace temu aktualizowalem stery a podkrecalem wlasnie MSI Afterburnerem i ta opcje mam calkowicie wyłaczona . Gdzies chyba czytalem ze przy tych kartach nie mozna zmieniac napiecia . Ale nawet jesli to moze sie to objawiac wlasnie w takim ciaglym zacinaniu sie gier czy moze to byc np przegrzewanie sie czy cos z procesorem ?
Podkręcanie karty nie ma nic do procesora, objawy jakie opisujesz to typowe objawy dla za małego prądu na rdzeniu karty w stosunku do podkręcenia.
Rozumiem, że w opcjach Afterburnera zaznaczyłeś by opcja v-core była odblokowana, a mimo tego jest zablokowana?
PS. nowe sterowniki są z 28.03.2012, polecam zajrzeć na stronę AMD
Nie wiedzialem ze ma taka opcje myslalem ze domyslnie powinno byc wlaczone . Wiec moglbys powiedziec gdzie jest ta opcja ? :)
--->
No niestety tak jak mowilem chyba w tym modelu nie mozna zmieniac napiecia odblokowalem i nadal nic :/ Zainstaluje te sterowniki a jak nic nie da to bede zmniejszal te Mhz tylko z czego schodzic z rdzenia czy pamieci ? : )
poświęć trochę czasu i najpierw z rdzenia i sprawdź co i jak a później z pamięci