GTS450 a dźwięk czy to możliwe ?
Witam mam trochę dziwne pytanie czy karta graficzna np mój GTS450 może robić zamiast karta dżwiekowa tzn czy może przenosić dźwiek na głośniki ?
nie
a jak bym kupił jakiś adapter typu chincz na hdmi i podłączył chincz do wzmacniacza a HDMI do grafy to czy jak bym odpalił np winampa to szedł by głoś ?
Taaaa. Konwertowanie sygnału cyfrowego na analogowy w zwykłym miedzianym kabelku. Jeszcze jakieś pomysły?
Dźwięk z karty graficznej możesz wyprowadzić tylko przez złącze HDMI do innego gniazda HDMI. Będzie to cyfrowy sygnał.
Edit: A i w takim wypadku nie wiem, czy przypadkiem karta graficzna musi otrzymać sygnał dźwiękowy z karty dźwiękowej.
aha czyli rozumiem musiałbym mieć wzmaka z wyjściem HDMI dzięki za info kolego
W GTS tego nie zrobisz, ale jak dobrze pamietam to w Radeonie HD2900xt dało sie przesyłac dzwiek, ale teraz juz chyba tego nie stosuja w nowych kartach.
Wiekszosc (jesli nie wszystkie) kart z wyjsciem HDMI potrafi przesylac po tym wyjsciu dzwiek - tyle, ze cos ten dzwiek musi tam najpierw dostarczyc, wiec osobna karta dzwiekowa jest i tak konieczna. A poza tym przesylaja go oczywiscie w postaci cyfrowej, co uniemozliwia podlaczenie bezposrednio do analogowych glosnikow, konieczna jest obecnosc w torze przetwornika cyfrowo-analogowego, czy to bedzie on umieszczony w amplitunerze z wejsciem hdmi, czy w telewizorze, czy bedzie kompletnie osobnym urzadzeniem.