Gry strategiczne
Witajcie! Jeśli chodzi o gry strategiczne to przeszedłem w życiu jedynie Heroesy III i kilka strategii wojennych typu Warhammer 40,000 Dawn of War, . Czasem też grywam w szachy i lubię strategiczne gry RPG. Ostatnio jednak zobaczyłem na tvgry.pl materiał z Banished i nabrała mnie niesamowita wręcz chęć, na to, żeby trochę poplanować, pozarządząć ludźmi i ich losem oraz miastem, wiecie o co chodzi... Słyszałem w życiu o takich grach jak The Settlers, Cywilizacja, SimCity, Europa Universalis czy Age of Empires, ale tytuły to tak naprawdę jedyne co wiem. Nie rozróżniam tych gier i nie wiem, która trafi w mój gust. Może mi ktoś przybliżyć na czym one polegają, czy jest więcej niż jedna część (jeśli tak to w które warto zagrać), gdzie są osadzone i jakiego rodzaju planowania wymagają? A może znacie jeszcze inne dobre serie, które możecie mi polecić?
Ej no, bez jaj. Piszesz to na największym w Polsce forum o grach - wpisz w wyszukiwarkę tytuły, które podałeś i wszystko będziesz wiedzieć (no, poza rodzajem planowania).
Podpowiem tylko, które części moim zdaniem są najlepsze (kolejność zupełnie przypadkowa):
- Settlersi - w zasadzie wszystkie oprócz "jedynki", która dzisiaj już zdecydowanie trąci myszką; "dwójka" z kolei została zrimejkowana w 2006, więc jakby co, to sięgnij po ten rimejk a nie oryginał z 1995
- Age of Empires - też w zasadzie wszystkie (poza Online oczywiście), choć moim zdaniem II jest najlepsza
- SimCity 3000
- Civilization IV (zdecydowanie "czwórka" jest najlepsza), choć V też jest dobra
W Europa Universalis nie grywam
A z innych dobrych starszych lub młodszych strategi to:
- Rise of Nations (dzieje ludzkości)
- Rise of Legends (steampunkowe fantasy)
- Company of Heroes 1 i 2 (II wojna światowa)
- World in Conflict (niedoszła III wojna światowa)
- Bitwa o Śródziemie I i II (Władca Pierścieni)
- Armies of Exigo (fantasy)
- Empire at War (Star Wars)
- Total War (począwszy od Rome I; Shoguna 1 i Medievala I w roku 2014 naprawdę można sobie już podarować)
- StarCraft 1 i 2 (s-f)
- WarCraft III (fantasy z elementami RPG)
- SpellForce 1 i 2 (fantasy z elementami RPG)
- Majesty (fantasy podobne do... jedyne w swoim rodzaju, nie ma innej tego typu strategii)
- Commandos 1 i 2 (taktyczna II wojna światowa), jest też "trójka", ale mi jakoś nie podeszła
- Desperados (taktyczny Dziki Zachód)
- Robin Hood: The Legend of Sherwood (taktyczny... Robin Hood ;))
- XCOM (ufoki atakują!)
- Fallout Tactics (postapokalipsa)
Irek22 a nie możesz mu wytłumaczyć o co chodzi? Czasami suchy opis nic nie daje, zwłaszcza jak ktoś dopiero zaczyna przygodę ze strategiami.
Barnie00 te tytuły co podałeś można podzielić na kilka kategorii. Więc to jest mój osobisty podział i zdaje sobie sprawę że nie każdemu podpasuje.
po pierwsze, rodzaj rozgrywki:
-turowe: czyli gracze na zmianę się ruszają, są hybrydy gdzie wszyscy planują w czasie swojej tury ruch i po zakończeniu wszystkie ruchy są jednocześnie wykonywane np. Age of Wonders
- w czasie rzeczywistym (RTS) tutaj wszystko planujesz na bieżąco, ruch wojska, budowa zaplecza wojennego, wysyłanie jednostek, w tych grach nie ma czasu na zastanowienie, wiele rzeczy musisz robić na raz.
-mieszanki obydwu tych trybów, np. budowa zaplecza w turach, a same walki w czasie rzeczywistym czyli seria: Total War
po drugie, styl gry i schemat:
Heroes - najnowsza cześć to już VI. Jest to gra turowa fantasy. Opiera się na budowaniu coraz większej armii i podbijaniu kolejnych miast. Kolejne gry to: Age of Wonders, Disciples, Warlords IV, King's Bounty. Panzer General III w stosunku do poprzednich jest to druga w.ś ale ta seria ma kilka innych części, nie tylko II w.ś ale i fantasy, a nawet był kosmos.
Warhammer 40k (część pierwsza) - RTS, budujesz bazę i wysyłasz wojsko aby zniszczyć przeciwnika. Podobny klimat: Starcraft, seria: Command & Conquer, Rise of Legends, Empire at War, Warlords: Battlecry. Homeworld i Nexus to kosmos . Fantasy: Bitwa o Śródziemie, Armies of Exigo, SpellForce.A także starsza Dune 2000. Ostatnio do tych gier jest dodawany motyw RPG, czyli awans jednostek, przenoszenie ich pomiędzy misjami. Tutaj są dwa rodzaje rozgrywki: tradycyjny jak w Starcrafcie, czyli wydobywasz surowce i za nie budujesz wojsko, budynki. Oraz tryb "podbijania mapy" jak w WH 40K i w Company of Heroes, im większy masz teren tym więcej masz surowców na budowę jednostek. Specyficzną grą jest R.U.S.E.
Blitzkrieg: RTS (II w.ś.), dowodzisz tylko jednostkami, nie ma budowy bazy, masz do wykonania misje, można przenosić między misjami jednostki. Podobne: seria Theatre of War, Codename: Panzers. WH40k (cześć druga), Mech Commander, Ground Control.
Cywilizacja - turowa, prowadzisz badania nad rozwojem swojego kraju, walczysz. Inne tego typu: Sword of Stars, Master of Orion, seria Galactic Civilization, Space Empire V, Sword of the Stars, Warlock (gra w świecie Majesty), seria Total War, seria XCom. Kilka gier z tego typu już ma walki w czasie rzeczywistym.
Age of Empires - podobnie jak wyżej, tylko że wszystko w czasie rzeczywistym. Podobne gry: UFO, War Leaders. Imperium Galactica 2, Hegemonia. Specyficzną serią którą bym zaliczył do tego typu jest seria Europa Uniwersalism i Crusader Kings. Dbasz o rozwój państwa, ale walki to już zwykłe cyferki.
SimCity (zdecydowanie najlepszą gra jest CimCity4) - gry ekonomiczne, gdzie liczy się kasa i zarządzanie. Tutaj to najlepsza grą jest Transport Tycoon, jest wersja openTT która działa pod Win7. Przykłady: seria Anno, Railroad Tycoon (zdecydowanie dwójka, chociaż trójka tez nie jest zła), Tropico, Cities XL, Pizza Connection2. Gry: Twierdza, Patrican i Port Royal (polecam drugą cześć w obydwu tytułach) mają także dołożone walki. Najbardziej wymagającą gra w tym gatunku jest Capitalism.
Commandos - dowodzisz grupą żołnierzy i masz do wykonania misje, w niektórych dbasz także o ich rozwój i awans bez ingerowania w rozwój bazy, chociaż tutaj też jest kilka wyjątków. Gry: Fallout Tactics, Jagged Aliance 2, Silent Strom, 7.62 High Calibre, Brygada E5, Robin Hood, Desperados. Pod ten gatunek podpada XCom i UFO, oraz trochę Spellforce.
Majesty - jedyna gra w swoim rodzaju, budujesz swoje miasteczko, zatrudniasz herosów, dajesz im misje i czekasz kiedy oni je wykonają.
Wiele gier to już starocie, ale większość z nich działa pod Win7. A ja osobiście o wiele lepiej bawię się przy nich niż przy nowościach.
A co polecicie świeżego, a w stylu Total Wara? W sensie nie takie w pełni ekonomiczne, a trochę wojenne i "rozrywkowe". Grę, która wybacza.
@up
może te propozycje wydadzą ci się dziwne, ale:
- hmmm Europa Universalis IV? - przystępniejsza od poprzedniczek, wreszcie nawet ładna, tak naprawdę arcade'owa jak i TotalWar bez modów czy CivV(ale przez czas rzeczywisty jakoś bardziej emocjonująca), no i wybacza - przegrana wojna to nie dramat.
- może też wczesne wersje Prison Architect i Rimworld?
- A z takich ładnych, prostych i (chyba) przyjemnych - Reus