Gry RPG sprzed doby internetu?
Witam,
poszukuję jakiejś serii gier sprzed doby internetu o tematyce RPG. Piszę pracę licencjacką w której muszę porównać etapy reklamowania gier sprzed doby internetu i te po wprowadzeniu ogólnie dostępnego internetu. Jedną serię już wybrałem, jest nią Wiedźmin, ale nie mam pojęcia co było stosunkowo dobrze reklamowane przed dobą internetu. Dodam, że musi to być gra RPG. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to pisać śmiało, wszystkiego poszukam. Jeżeli nic się nie znajdzie to zostaje mi wzięcie jednej długiej serii, która wychodziła i przed internetem i wychodzi nadal np. Diablo czy The Elder Scrolls :)
Wizardry, Might and Magic czy Ultima z dłuższych serii. Z pewnością jest jeszcze sporo przykładów pojedynczych gier.
Poszukuję tylko serii, która wychodziła przed dobą internetu i co najwyżej lekko zahaczała jeszcze o czasy, gdzie internet stał się powszechnie dostępny. Tasiemce, które wychodził od dawien dawna i wychodzą do teraz już w razie co mam :)
Dungeon Master
Eye of The Beholder
Lands of Lore
StoneKeep
oraz
<baczność>
Betrayal at Krondor
<spocznij>
Najprosciej bedzie chyba oprzec sie na starych cyklach Forgotten Realms czy Krynn. One byly popularne i dobrze reklamowane, bo wywodza sie w prostej linii od najpopularniejszego w tamtych czasach AD&D.
Przeczytałem dokładniej pierwszy post. Zgaduje, że WIedźmina zaliczasz do epoki internetu ale pamietaj, że to jest przypadek szczególny. Zanim w ogóle powstała gra postać wiedźmina była już doskonale znana z opowiadań Sapkowskiego. Opowiadania ukazywały się zdecydowanie przed epoką internetu. Ogólnie "Wiedźmin" nie jest typowym przypadkiem to raczej wyjątek od reguły.
To tak na marginesie.
:).
Na stronie mobygames jest game browser. Możesz tam sobie filtrować gatunki i daty wydania.
Wszystkim dziękuję za pomoc. Co do książek Sapkowskiego to celny przykład, aczkolwiek pokazuję tylko etapy reklamy w przypadku gier komputerowych :)