Witam.
Mam problem z zacinającymi się grami na windows 7, dodam że na windows xp te gry działają płynnie. Wgrałem na windows 7 mało wymagającą gre ESR: European Street Racing i wyciągam max 22 fps (grafika i wszystko na "Niska") a na windows xp z około 35-40 (i na full grafice). Filmy działają dobrze, temperatury umiarkowane,sterowniki zainstalowane najnowsze, dziennik zdarzeń wyłączałem i tak samo. Zmieniłem wygląd Aero na basic i tak samo się zacinało. Dysk sprawdzony od błędów programem HD TUNE i wszystko na zielono. Dodam że po wgraniu windows 7 Enterprise Proffesional w pewnych momentach tekst np. na Youtube i piekseluje, a na home premium którego miałem 6 miesięcy temu tego nie było (pikselowania liter)
Sprzęt:
Procesor: Intel (R) Celeron(R) D CPU 3.46GHz
Pamięć Ram: 2 GB
Płyta Główna: FUJITSU SIEMENS GA-8TRC410MF
Karta graficzna: Ati radeon hd 3440 (256 mb)
System: Windows 7 Enterprise Professional (na home premium z oryginalnej płyty też się zacinają gry.
Na muzealny zabytek ładujesz 7? Ten sprzęt nadaje się wyłącznie do całkowitej wymiany, albo do zostawienia na nim XP i grania w stare gierki.
Za mało RAM-u, u mnie "goły" Windows 7 zajmuje w pamięci 1,5 GB, a ty masz jej niewiele więcej.
U mnie dostępnej jest 1200 mb , otwarte programy użytkownika: Skype,Firefox,Realtek,Anti-virus,Daemon Tools i inne od systemu. Jest jakieś rozwiązanie żeby komputer działał lepiej? Bo na procku 1.6 GHz (1 rdzeń),1GB ramu i kartą graficzną zintegrowaną (intel graphics 965 family chipset) system działa o wiele szybciej, użycie procesora przy tych programach co wymieniłem wyżej (w sprawie komputera stacjonarnego) procesor jest na 20%-40% a na stacjonarnym 80%-100%.
Żaden zabytkowy komputer, po prostu starszy model ;D. Nie musicie po ludziach jeździć i ich przy tym dołować. Może nie wszystkich stać na kupno nowej jednostki średnio co 3-4 lata.
Zdziwił mnie fakt z zacinającymi się grami, ponieważ mam też zainstalowany windows 8.1 enterprise (90 dni trial) i na nim te gry które ścinają się na windows 7 tam działają płynnie. Takie gta sa na windows 8.1 działa płynnie, a na windows 7 już tnie. Wiec prosił bym o jakąś pomoc, co można zrobić żeby się te gry nie cieły. Dodam że system działa płynnie (przeglądarka internetowa Firefox, skype czy inne tego typu programy z wyjątkiem gier.)
Z g***na bata nie ukrecisz. Ten sprzet jet po prostu za slaby na 7'ke. Koniec. Kropka.
Miałem ciekawostkę. Dwa pierwsze FEAR'Y za boga nie chciały ruszyć na W7. Niezgodność aplikacji. Ale jak zainst. najnowsze stery...poszły jak burza. Tzn. co? zgodność wróciła? To samo było z CoD WaW i Mirror Edge. Ale np. stara gra "Timeshift" odpalała na maxa. Dlaczego? Kto zna odp. wygra bon konsumpcyjny do baru mlecznego lub wyspę skarbów z papugą...do odnalezienia.
Ludzie mają straszne problemy czasem, nie ma się co oszukiwać że pc to jest tania zabawa bo nie jest, masz wiele wiele wiele więcej możliwości ale także wszystko kosztuje i, jak mnie strasznie denerwuje jak ktoś płaczę że nie stać go na kupowanie nowego kompa co kilka lat i wgl. tak jest ok, zgadzam się. No ale kurde po coś konsole są, prawda?
Nie masz pieniędzy (3-4k) na nową jednostkę to kupujesz konsolę i po problemie. A jak się dorobisz i marzy Ci się nowy komputer to sobie wtedy możesz wydać pieniążki.
Ale nie ma się co usprawiedliwiać 'mam chujowy komputer ale nie stać mnie na inny więc co mam zrobić żeby lepiej działał?' Kupić nowy! nikt Ci nic nie wyczaruje że nagle pojawi Ci się nowy rdzeń w procesorze.
Ten post nie miał na celu nikogo obrazić, po prostu ludzi zacznijcie myśleć, windows 7 ma swoje wymagania i trzeba się im podporządkować. nie macie pieniędzy na nowego kompa kupujcie konsole ;) 5!