Grupa wsparcia psychicznego?
Cierpię na schizofrenię i depresję. Niemniej mimo tych przypadłości staram się walczyć każdego dnia o lepsze życie. Przeniosłem się z wynajmowanego pokoju do samodzielnego mieszkania. Wreszcie czuję się swobodnie. Znalazłem pracę, która w ogóle mnie nie stresuje. Siedzę i pilnuje budowy, mogę tam czytać, oglądać filmy i seriale, ale niestety objawy negatywne schizofrenii bardzo w tym przeszkadzają. Anhedonia i awolicja, czyli brak "napędu" do działania i brak przyjemności z rzeczy, które kiedyś sprawiały radość. Kiedyś potrafiłem grać codziennie godzinami, a teraz od kilku tygodni nic nie odpaliłem. Podobnie z książkami, które są moją pasją. Tyle, że nie poddaje się i próbuje jakoś rozruszać mój mózg, by zaczął czerpać przyjemność z dawnych pasji. Kupiłem sobie telewizor i handhelda Lenovo Legion Go S, z myślą, że może jakoś pomoże w kwestii grania. A teraz mam pytanie. Jak u was? Walczycie z podobnymi problemami? Chcecie szczerze porozmawiać? Jak coś to jestem gotowy, by doradzić jak radzić sobie z takimi problemami.
U mnie jest chyba podobnie. Żadna nowa gra nie potrafi mnie cieszyć dłużej niż 30 minut. Seriale i filmy, które wychodzą w ostatnich latach to nie da się tego oglądać. Co do książek to jakoś nigdy ich nie lubiłem. Wręcz nienawidziłem i tak mi do dziś zostało. Więc omijam je szerokim łukiem. Ostatnio się dorobiłem światłowodu. 100GB plik ściągnie mi w 15 minut. Cieszyło mnie to przez 2 tygodnie i znowu wracam do punktu wyjścia. Jedynie co mnie cieszy związanego z komputerem to oglądanie rolek, czytanie komentarzy i denerwowanie ludzi na forach internetowych.
Zawsze jestem otwarty na takie tematy zwłaszcza, że mniej więcej doświadczyłem tego samego i okres 2021-2023 r. uważam za lata wyrwane z życia przez pogłębiające się wówczas problemy z psychiką. Anhedonia, lękówka, depresja, powracające myśli "s"... no działo się w tej mej tępej główce. Dalej się czasami dzieje :D
https://www.youtube.com/watch?v=MBnh8yMDxxs
W tej chwili jestem już na nieco innym wózku i wymagało to lat, wyrzeczeń, zmian itp. choć praca przede mną długa i być może nawet niekończąca się ;) Wal śmiało - tutaj, albo na Steamie.
Terapia, psychotropy, gadanie o emocjach - to już na szczęście od dawna nie jest temat tabu.