Trudno mi określić z jakiego gatunku ma być gra, bo najzwyczajniej w świecie szukam jakiejkolwiek gry, która pozwoli mi zbudować coś tak bym miał to podzielone na warstwy lub inaczej mówiąc na sektory. Na przykład środek mojej bazy lub jak to nazwiecie otoczony jest murami i wychodzą z niego bramy i za tymi bramami jest kolejny mur z budynkami i cała frajda polega na tym, że jak ktoś z zewnątrz ma mnie zaatakować to rozwalić mi może pierwszą warstwę murów, a drugiej nie zdoła. Inaczej to mogę zobrazować na przykładzie serialu The Walking Dead, główni bohaterowie zajęli więzienie, budynek na razie i po jakimś czasie uznali, że odpowiednio zabezpieczą płoty wokół więzienia i zrobili to, czyli mieli warstwową bazę. W którymś odcinku źli ludzie zaatakowali to więzienie, zniszczyli płot, czyli padła pierwsza warstwa, a budynek więzienia ciągle stał cały więc mimo, że płot zawiódł, budynek przetrwał atak, obrońcy wybronili się. Właśnie tego samego oczekuję od gier, mogę to być jakieś strategie lub gry turowe lub inne, ale muszą pozwalać mi na budowę warstwową, że zawsze jak pierwsza rzecz zawiedzie to zostanie druga. Trudno będzie wam znaleźć taką grę?
StarCraft II, WarCraft III
Szczególnie ta pierwsza gra.