GPW - banalne pytanie, proszę o wytłumaczenie
Powiedzmy, że mam jakieś akcje, o wartości 15 000 zł. Kurs akcji poszedł o tyle do góry, że wartość akcji wzrosła do 18 000 i sprzedałem akcje. Teraz za te 18 000 mogę dokupić więcej akcji i zarobić więcej.
Ale podatek który muszę zapłacić od 15 000 to 2850, więc prawie cały wypracowany zysk przepadł, więc żeby sprzedawać akcje z realnym zyskiem, to różnica między kursem zakupu a sprzedaży musi wynosić więcej niż podatek belki?
Podatek płacisz od różnicy pomiędzy kursem kupna a sprzedaży (jeśli jest dodatnia), a nie od całości
Podatek belki placisz od tego co ZAROBISZ, czyli 18.000-15.000=3000 i od tych 3000 liczysz te dobajdze 19%
ok, czyli drążę dalej:
1. Jeżeli dostałem akcje jako darowiznę, to płacę podatek od całości?
2. Jeżeli będę każdorazowo kupować za 15 000 i sprzedawać akcje za 18 000 to będę płacić podatek od tej różnicy, tak?
1.Tak.
2.tak
nie rozpedzaj sie tak i nie nastawiaj sie tak psychicznie ,gdyby tak bylo wszscy bysmy jezdzili s-klasa.
@Belert
niby tak, ale na tydzień można wyciągnąć 2-3%, w skali miesiąca daje to nawet 10%. To nie jest tak, że ja się z tego chcę utrzymywać czy coś, po prostu dostałem akcje od ojca, nie muszę ich sprzedawać więc na razie się bawię.
@mirencjum
bez przesady, ja wiem że jesteś czarnowidzem i jest kryzys i będzie jeszcze gorzej, ale że za 2 tygodnie śmieci od razu?
wikser - Mirek nie ma pojęcia co to akcje, po co chcesz z nim dyskutować?
Co do podatku od darowizny - to jeśli ją zgłosisz Ty i Twój ojciec to podatku od darowizny nie płacisz, ale obdarowane osoby muszą spełniać kilka warunków tj. odpowiedni stopień pokrewieństwa, kwota darowizny musi zawierać się w odpowiednich widełkach, widełki są zmienne kiedy na przestrzeni iluś lat masz darowizny od innych ludzi, etc.
Poszukaj w necie dokładnych wyliczeń i progów i będziesz wiedział :)
podatek od darowizny nie, to już zgłaszałem w US, ale gdy już sprzedam te akcje, to muszę zapłacić podatek od wzbogacenia bodajże, czyli podatek belki.