GPU clock w CS GO
Ostatnimi czasy wymieniłem swoją starą kartę graficzną na AMD rx 580 series.
Mam problem polegający na tym, że zegar GPU w raz działa na 1200 MHZ (280 FPS), a raz na 320 MHZ (40 FPS).
Czy wie ktoś na czym polega problem i czy wie jak go rozwiązać?
Jaki masz procesor i RAM?
Masz za słaby procesor. Z kartą graficzną najprawdopodobniej wszystko jest ok.
Ogólnie wygląda to tak: twój procesor jest strasznie słaby i mocno ogranicza GPU, ale FPS nie powinien spadać aż tak bardzo. Jest kilka opcji: procesor albo karta graficzna się przegrzewaja, karta graficzna jest uszkodzona (miałem dokładnie taką samą sytuację tylko że z RX 570 - karta przełączała się w tryb 2D, czyli ok 300MHz), może to też być problem zasilacza (bardzo mało prawdopodobne). Żeby na 100% sprawdzić jaki to problem potrzebowałbyś innej karty graficznej albo innego komputera.
Nie jest strasznie slaby - nie generalizujcie. Wystarczy spojrzec na benchmarki... a przeciez dzieki intelowi maksymalizujacemu zyski niektorzy ludzie siedza jeszcze na dwoch rdzeniach a wy tu wyskakujecie z zaslyszana demagogia. W wielu programach i niektorych grach te 8 rdzeni/watkow spisuje sie lepiej niz starsze i5'tki czy spora czesc tego co wciaz siedzi w laptopach.
Ale fakt faktem jest ze pojedynczy watek moze juz nie wyrabiac na wyzszych detalach, bo jakby nie bylo sprzet raczej wiekowy, cy by sie przejawialo spadkami FPS przy niskim uzyciu GPU i niskim zuzyciu CPU...