Witam, na służbowym kompie mam taki problem ->
Wyszukiwanie z wyszukiwarki z prawej nic nie daje, wpisywanie pełnego adresu jednak działa. Dziwne jest też, że w kratkę działa goodle, które mam w zakładkach - raz wyszuka bez problemowo, nastepnym razem wyskakuje captcha. No chromie i operze to samo. Trochę dziwne, bo dwie godziny temu wszystko chodziło, a tu znów takie coś. Znów, bo w piątek miałem to samo. Odinstalowałem poprzez Revo, zrestartowałem kompa i zainstalowałem najnowszego FF.
Jakie pomysły jak to rozwiązać? Dodam, że działamy na kilku kompach na jednym IP, ale nigdy nie bylo takiego problemu. W sumie to pierwszy raz się z takim czymś spotkałem. :)
Może coś złapałeś ?
bo kiedyś tak miałem że musiałem przepisywać te literki, a się okazało że mam jakiegoś wirusa
Wyrzuć wszystkie toolbary i dodatki z systemu i przeglądarek, później oczyścić przeglądarki i później użyć ADWcleanera.
http://gameplay.pl/news.asp?ID=80876
http://gameplay.pl/news.asp?ID=80838
(+uważaj na to:
http://www.fixitpc.pl/topic/21471-deinstalacja-adware-searchprotect-skutkuje-niebootowalnym-windows/)
Przeskanuj system programem Malwarebytes antimalware
A przy instalacji MBAM na końcu odznacz uruchomienie okresu testowego, wykonaj nim pełne skanowanie wszystkich dysków.
-------------------->
Nie korzystaj z programu Combofix.
Cobrass - faktycznie, właśnie skanuję Essentialem (tylko ten AV możemy mieć, tak poradził informatyk) poczekam i przelecę MBAMem jak siwy polecił. Nie mam żadnych toobarów, bo nie instalujemy programów bez wiedzy i pozwolenia naszego szpeca :) Tym bardziej, że aż tak naiwny nie jestem aby ten syf instalować. :) Tempy i inne czyszczone regularnie ;) Z Combofixa korzystał nieraz dwa razy dziennie,. ale to na starym skorowodowanym już kompie. Faktycznie po pierwszym użyciu zaczał sie zachowywać conajmniej dziwnie. :)
Tuminure -> nasz technik zdziwił sie, że takie coś się stało, bo nikt się na takie coś nie skarżył.
Essential już ma ostrzeżenie. poczekam do końca. :)
Weź też pod uwagę, że to nie tylko Ty, a dowolna osoba z Twojego adresu IP może powodować ruch przypominający roboty.
Być może ktoś używa takiego oprogramowania celowo (np. osoby których praca jest związana z SEO i pozycjonowaniem).
Zauważ, że jeżeli ktoś inny wpisze captchę z Twojej sieci, to Ty już nie musisz, więc bardzo możliwe, że problem pojawia się w miarę regularnie, a po prostu Ty rzadko (w porównaniu do innych), korzystasz z google.
edit w takim razie proponuję przeskanować wszystkie komputery, nie tylko Twój, gdyż tak jak mówię - to może być problem dowolnego komputera w sieci lokalnej.
Skan DrWeb.
Essential wykrył coś w Javie-skasowane
Oczywiście te screeny niech służą za przykład dla innych :) Wszystko pousuwane i jak na razie działa bez zarzutu :)
Tak w ogóle, jeśli dobrze widzę, to nie masz nawet żadnego antywirusa (wnioskuję po czerwonej tarczy w tray'u)... Pomijając oczywiście fakt, że używasz prehistorycznego, dziurawego i niebezpiecznego systemu jakim jest Windows XP. To jest idealny przepis na zainfekowanie komputera.
Czytales watek? Fakt, czerwon atarcza to z powodu opuszczonego firewalla. Dlaczego? Tego juz powinienes sie dowiedziec z postów.
Dzieki za porady. Sam bym na to wpadl, ale nie myslalem, ze jakies wugno siedzi.