przymierzam się do zakupu Golfa V 2004r - 2005r i tutaj pojawia się pytanie, który z silników będzie lepszy w benzynie ? 1.4 czy 1.6 jeśli chodzi o bezawaryjność . czy 180 000 przebiegu to jest sporo ? obecnie posiadam IV więc chcę się trzymać VW, z którego jestem zadowolony.
Zdecydowanie 1.6, bo 1.4 ledwo nadaje się do o wiele lżejszej Polówki. 1.6 to takie totalne minimum do tego wozu i ja prędzej skłaniałbym się ku 1.8. Spalanie zbliżone, a przyjemność z jazdy o niebo lepsza. Ja bym Golfa co prawda nie kupił, ale skoro uparcie go chcesz, to nie będę tego negował, choć zalecam nie przekreślać innych marek. Gdyby w oryginale auto miało 180 tysi przebiegu, to byś nim jeszcze bardzo długo pojeździł. No chyba, że ktoś tego auta nie szanował, to wtedy przebieg nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Jednak musisz wiedzieć, że w naszym kraju masowo, notorycznie, niemal zawsze cofa się licznik i tak naprawdę człowiek nie ma pojęcia ile naprawdę auto ma przejechane. Może być tak, że samochód o przebiegu 50 tysi, tak naprawdę ma ich 450, a ten co ma 180, w rzeczywistości może mieć chociażby 250.
znaczy się mam upatrzonego jednego właśnie sprowadzonego z Niemiec i właśnie 1.4 z książką serwisową i wszystkim niby udokumentowanym.. skoro te 1.4 są tak wadliwe i mulne to sobie odpuszczę i zostanę przy 1.6 ewentualnie 1.8 jeśli znajdę coś ciekawego. a co jeśli chodzi i spalanie w 1.6 np. ? słyszałem, że spalają ok 10L
www.autocentrum.pl
Najpewniejsze (chociaż też nie w 100%) są sprzedawane przez osobę prywatną, która jest pierwszym właścicielem, nie przez jakieś komisy czy innych pośredników, tylko bezpośrednio od właściciela. Bo niestety w Polsce już tak jest, że jak samochód jest z komisu to spokojnie można zakładać że ma skręcony licznik.
to właśnie już wiem by kupować samochody od osób prywatnych chociaż takie też cofają liczniki :) bardziej chodziło mi, który silnik po prostu lepszy. ponawiam pytanie odnośnie spalania gdyż słyszałem, że 1.6 spala ok 10L !
1.4 spali niewiele mniej, bo trzeba go wysoko kręcić, żeby jako tako się odpychać. Ten 1.6 bardzo dobrze współpracuje z podtlenkiem więc przy dużych przebiegach zakładasz instalację i jeździsz tanio. Z kolei jeżeli robisz mało kilometrów, to kwestia spalania nie powinna cię zbytnio interesować.
samochód ma służyć do jeżdżenia do pracy i czasami na miasto. przewertowałem jeszcze pewne forum i opinie na temat V są średnie. więc rozważam inną markę również. myślałem jeszcze nad Toyota Corolla .