GOL umiera, czyli o żebraniu..

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
04.02.2026 15:47
DiabloManiak
1
3
odpowiedz
DiabloManiak
252
Karczemny Dymek
Image

GOL umiera, czyli o żebraniu..

Z golem jestem praktycznie od początku.

Rozumiem reklamy, nawet te dawne co zakrywały cały ekran ( chociaż te z dźwiękiem to było już mocne przegięcie), ale wiadomo klient "nasz pan" a serwery nie chodzą na powietrze

Artykuły sponsorowane.. jak oznaczone jeszcze da się przeżyć.

Ale żeby w newsie (dodajmy że nie opracowanym nawet w 100% np w sprawie NW, czy AoC wrzucać dwa żebrania?
Na 7 obrazków dwa to żebranie o forsę, w artykule może na dwie strony a4 ->

Chodzi o https://www.gry-online.pl/newsroom/tytul-w-tibii-wbito-3000-poziom-dreadmyst-kradnie-pliki-a-ashes-o/zd301ed

To już podrygi śmiertelne gola, czy tylko zatrudnienie kiepskiego dziennikarzyny i brak kontroli redakcji?

04.02.2026 16:17
Łosiu
1.1
Łosiu
288
Najsłynniejszy półprezes

GRYOnline.pl

GOL się kończy niezmiennie od 25 lat. To przecież znany fakt.

Natomiast ten moduł był eksperymentem z lat 2024/2025, mającym na celu lepiej nagradzać autorów, których treści nie tyle generują kliki, co na tyle podobają się czytelnikom, że chcą ich ekstra nagrodzić. Pojawiał się na encyklopedii, części publicystyki i w wybranych cyklach newsowych. W zasadzie zrezygnowaliśmy z jego użycia, bo to mechanizm zewnętrzny, a za jakiś czas zmienimy nasze abonamenty i wówczas zaproponujemy lepsze rozwiązanie wsparcia konkretnych autorów.

Newsroom jeszcze używa raz na czas tego rozwiązania przy wybranych treściach. Nie zabraniam, ale wstawianie tego dwa razy to przesada.

04.02.2026 16:18
jiker
👍
1.2
jiker
166
Gladiator

GRYOnline.plNewsroom

Tak, powtórka napiwku wyleciała. Już wisi pojedynczy, na końcu tekstu.

04.02.2026 16:48
Wrzesień
1.3
1
Wrzesień
77
Idiot Doom Spiral

Brakuje informacji czy te darowizny idą do konkretnego autora tekstu, czy ogólnie "na serwis".

04.02.2026 16:52
DiabloManiak
1.4
DiabloManiak
252
Karczemny Dymek

Łosiu a nie naturalnym miejscem dla takich rzeczy są profile autorów. Każdy autor ma przecież u was własna podstronę.

Tylko że tam tez jest zgrzyt jak się zmienia GOL.
Wystarczy podejrzeć co wypuszczał dany autor weźmy tu "PefriX"-a

Ma ponad 350 artykułów, czyli 19 stron po 20.
Strony sprzed 2024 (10+ ) to praktycznie same artykuły o grach.
I nagle myk strony od 1 do 9 czyli rocznik 2024+ to 80-90% ( bo są strony gdzie na 20 artykułów zaledwie 2 są growe) to artykuły sponsorowane.
Zaledwie kilkanaście procent to content growy a reszta to..

Chyba że taki wybór treści to wybór danego twórcy'? :>

post wyedytowany przez DiabloManiak 2026-02-04 16:55:31
04.02.2026 17:00
jiker
1.5
jiker
166
Gladiator

GRYOnline.plNewsroom

Wrzesień --> 100% do autorów.

04.02.2026 17:04
jiker
1.6
jiker
166
Gladiator

GRYOnline.plNewsroom

DiabloManiak --> To, że Pefrix pisał od pewnego momentu takie artykuły wynika z faktu, że było zapotrzebowanie na autora do tego konkretnego działu (w tym wypadku "Promocji") i Pefrix do niego dołączył. Po prostu praca.

04.02.2026 17:56
[Gammorin]
1.7
[Gammorin]
103
N7

Przecież nie trzeba dawać napiwków. To tak samo jak jutuberzy sobie usawiają donejty i doją widzów swoich. Kto chce to zapłaci, kto nie to nie zapłaci i tyle. Ja tam nigdy nikomu nie płaciłem za takie rzeczy i nie zapłacę, ale jak ktoś chce to jego wola i pieniądze.

04.02.2026 19:15
Łosiu
1.8
3
Łosiu
288
Najsłynniejszy półprezes

GRYOnline.pl

DiabloManiak

Tak ciężko zrozumieć, że pisanie w redakcji to praca. I część rzecz robi się bo trzeba, a część bo człowiek lubi te gierki i chce się czymś od siebie podzielić. Przykładów nie trzeba daleko szukać.

Tbone bawi się w SEO, którym często gęsto gardzi, ale pojedyncze newsy czy recenzje strategi pisze z czystego fanu, tak samo oboje nagrywamy PeCetowe dziady jak tylko mamy czas praktycznie poza systemem czy zleceniami, pro-bono. Czarny Wilk jak jeszcze pracował to był szefem afiliacji i zlecał newsy o "tanich głośnikach powalających na kolana", bo taka była jego praca. Ale potem pisał dla czystego fanu za free przeglądy bijatyk. Itd.

Dorośnijcie Panowie. Deczko zrozumienia.

04.02.2026 15:51
Soulcatcher
2
odpowiedz
Soulcatcher
289
Crimson Desert

Premium VIP

wydaje mi się że to bardziej jest część artykułu a nie gola jako takiego.

04.02.2026 15:53
DexteR_66
3
odpowiedz
4 odpowiedzi
DexteR_66
16
Generał

Premium VIP

A kogo artykuł? bo ja trafiłem na to u Krystiana Pieniążka i parsknąłem śmiechem jak to zobaczyłem.

04.02.2026 16:05
DiabloManiak
3.1
1
DiabloManiak
252
Karczemny Dymek

Tej samej osoby co na screenie.
Można kliknąć w nick i podejrzeć co pisał - głownie to treści sponsorowane.

04.02.2026 16:08
DexteR_66
3.2
DexteR_66
16
Generał

Premium VIP

A dobra, przeoczyłem jak się nazywa.

post wyedytowany przez DexteR_66 2026-02-04 16:08:33
04.02.2026 16:14
Slasher11
3.3
2
Slasher11
204
Legend

Kurde jeden "pieniążek", drugi "menelski", to się nie dzieje xd

04.02.2026 16:34
Łosiu
3.4
1
Łosiu
288
Najsłynniejszy półprezes

GRYOnline.pl

A na jakby tego było mało to czyta ich "cebula". Witamy w Polsce xd

04.02.2026 16:07
4
odpowiedz
DavionSteiner
2
Junior

Z tego co pamiętam to tipbox ma być zastąpiony lub wylecieć.
A to co widzisz jest dla autora jako napiwek, który można dać jak pisze o treściach które lubisz, a nie na serwery gol czy firmę.
A to że to atakuje usera to błąd.

Pozdrawia Tbone z autobusu.

post wyedytowany przez DavionSteiner 2026-02-04 16:10:24
04.02.2026 16:14
mohenjodaro
5
odpowiedz
6 odpowiedzi
mohenjodaro
129
Legend

Tak, przyznam szczerze, że też mnie ta idea napiwków w tekstach zawsze bawiła/drażniła, chyba nawet bardziej niż powinna. Całkowicie rozumiem Patronite jakiegoś podcastu, który nie emituje reklam, nie ma abonamentów itd., sam chętnie wspieram, tak jakoś kompletnie mi się to gryzie z serwisami contentowymi.

04.02.2026 16:19
Łosiu
5.1
Łosiu
288
Najsłynniejszy półprezes

GRYOnline.pl

Cześć treści w newsach pojawia się jako inicjatywa oddolna autora, a nie na zlecenie "góry". W takich przypadkach chcemy mieć mechanizm nagradzania autora. Na razie mamy to ułomne rozwiązanie. Niedługo zaproponujemy coś sensowniejszego.

04.02.2026 16:22
mohenjodaro
5.2
1
mohenjodaro
129
Legend

Gen Z na pełnej widzę, jak w 2008 pisałem tu teksty, to 90% tematów było inicjatywą oddolną autora i jeszcze trzeba było się modlić, żeby Łosiu/Shuck/UVI/Verminus pozwolili pisać ;-)

04.02.2026 16:24
Łosiu
5.3
Łosiu
288
Najsłynniejszy półprezes

GRYOnline.pl

Coś kłamiesz :D

Newsroom to zawsze były zlecenia odgórne - osobiście zlecałem i trzymałem na tym łapę. Co się działo w publi u Shucka czy UV - nie wiem.

04.02.2026 16:35
T_bone
5.4
T_bone
277
CMDR

GRYOnline.plNewsroom

Pisząc dla publi w 2010 wybierałem tematy, które oferowali.

04.02.2026 17:01
mohenjodaro
5.5
mohenjodaro
129
Legend

Można chyba było składać propozycję przez tę tabelkę i na gadu gadu ;)

04.02.2026 19:16
Łosiu
5.6
Łosiu
288
Najsłynniejszy półprezes

GRYOnline.pl

Dokładnie - propozycję. Do zaakceptowania. A nie na jolo :D

04.02.2026 17:23
Lateralus
6
odpowiedz
2 odpowiedzi
Lateralus
154
Last Of The Wilds

Każdy orze jak może.

Odkąd GOL się sprzedał i należy do Webedia to jest źle i będzie tylko gorzej. Widać od dawna tego efekty. To była zła decyzja.

Ale będą uważać inaczej, do błędu i porażki ciężko się przyznać ;) Nie pykło.

04.02.2026 17:41
T_bone
6.1
1
T_bone
277
CMDR

GRYOnline.plNewsroom

Lateralus--> Ty chyba żyjesz w jakieś bajce, gdzie są dobre i złe decyzje, a nie kiepskie i gorsze, jak często w życiu bywa :D

04.02.2026 21:17
Lateralus
6.2
Lateralus
154
Last Of The Wilds
04.02.2026 18:42
lewel
7
1
odpowiedz
7 odpowiedzi
lewel
19
Centurion

Czy Wy czepiacie się tego, że GOL pozwolił autorom na napisanie od czasu do czasu tekstu z własnej inicjatywy i wstawienie swojego obiektu tipboxa z czego 100% (-pewnie prowizja tipboxa) kwoty trafia do nich?

Przecież to jest pozytywna inicjatywa, godna pochwały raczej. Albo ja czegoś tutaj nie rozumiem...

04.02.2026 19:09
Wrzesień
7.1
5
Wrzesień
77
Idiot Doom Spiral

Ale nie ma w tym nic dziwnego. Nie byłoby żadnego problemu gdyby to był np. jakis niezależny blogasek, czy mały serwis. Tu mamy do czynienia z dużym portalem za którym stoi potężne korpo, a autor tekstu jest pracownikiem tego portalu.
Nie wiemy na jakich zasadach jest publikowany dany tekst, a ogólnie przyjętą normą jest to, że za wynagrodzenie pracownika odpowiada pracodawca.
Gdyby GOL stworzył np jakąś przestrzeń dla blogów, czy właśnie indywidualnych tekstów, gdzie wiadomo od razu, że są wyłącznie inicjatywą piszącego, to nikt by się pewnie nie czepiał.

04.02.2026 19:27
Łosiu
7.2
1
Łosiu
288
Najsłynniejszy półprezes

GRYOnline.pl

Czasy się zmieniły Wrzesień. Obecne realia są takie, że średnio popularny youtuber kosi więcej kasy za to, że zrobi filmik o grze, niż cały serwis pokroju GOL-a czy Eurogamera dostaje na np. kampanię reklamową/banerową.
Jeszcze się nie połapaliście, ale rzeczywistość wygląda tak, że stare media (jak teraz nazywane są serwisy www) obecnie robią 95% dla idei i misji, starając się utrzymać z przychodów z reklam pragmatycznych. Ale to nie wystarcza na opłacenie działalności. I dlatego w samym 2025 roku na świecie media growe zredukowały się o 25%, a w tym będzie to nadal postępować. Dlatego też np. na takim eurgamer.pl masz na górze guzik "wesprzyj nas", a wszyscy kombinują jak wprowadzić strefy płatne.
My też staramy się dopasować do realiów i testujemy sposoby nagradzania autorów, którzy są z nami.

04.02.2026 20:14
Wrzesień
7.3
2
Wrzesień
77
Idiot Doom Spiral

No ok. Mnie też zdarza się wesprzeć jakąś (zwykle niewielką) kwotą czyjąś działalność, ale w zasadzie zawsze jest to coś hobbystycznego, gdzie wiem, że taka darowizna będzie pewnie jedyną finansową gratyfikacją, jaką autor za swoją prace otrzyma.
Tu jest właśnie ten zgrzyt, że autor tekstu jest członkiem redakcji GOLa, więc jednak większość ludzi wychodzi z założenia, że to wy powinniście płacić mu za teksty umieszczane w waszym serwisie, a nie czytelnicy. Sama forma możliwości wsparcia też jednoznacznie nie określa (a uważam, że powinna), czy potencjalny datek idzie w całości do autora, czy na ogólne funkcjonowanie portalu, więc nie ma co się dziwić, że ktoś podchodzi do tego niechętnie.
I żeby nie było, ja dobrze wam życzę i nawet wierzę w wasze dobre intencje, że po prostu próbujecie się jakoś odnaleźć na ciężkim dziś rynku. Natomiast z perspektywy zwykłego użytkownika, który nie pracuje w branży medialnej (a przypuszczam, że takich userów jest większość) tak to właśnie wygląda.
Jakby nie było - życzę powodzenia i wam i autorowi.

post wyedytowany przez Wrzesień 2026-02-04 20:19:49
04.02.2026 20:30
Łosiu
7.4
Łosiu
288
Najsłynniejszy półprezes

GRYOnline.pl

Spoko. Moduł Tipboxa, o jakim mowa w pierwszym poście, jest kijowy i w zasadzie zgadzam się z tym co piszesz o lepszej komunikacji o tym kto dostaje kasę. Dlatego przy zmianach w strefie płatnej za 3-4 miechy zmienimy te rzeczy. Na razie wstępna idea jest taka, aby gros pieniędzy z zakupu dowolnego abonamentu właśnie z tekstu danego autora szedł bezpośrednio do jego wynagrodzenia.

05.02.2026 05:14
Stm
7.5
Stm
10
Legionista

Czasy się zmieniły Wrzesień. Obecne realia są takie, że średnio popularny youtuber kosi więcej kasy za to, że zrobi filmik o grze, niż cały serwis pokroju GOL-a czy Eurogamera dostaje na np. kampanię reklamową/banerową.

Bez obrazy Łosiu, ale mogę tylko w takim przypadku zaproponować więcej artykułów o tym, że youtuber czy streamer podskoczył 5000 razy na schodku x, a potem na schodku y. To na pewno nawet w minimalny sposób nie zwiększa mu zasięgów i ludzie odpływają od Was. Zamiast tego można by napisania ciekawy artykułu z branży, który naprawdę do tego donate mógłby kogoś przekonać, no ale może coś mi się pomieszało o 5 rano.

05.02.2026 06:03
Łosiu
7.6
1
Łosiu
288
Najsłynniejszy półprezes

GRYOnline.pl

I tu się mylisz Stm i to diametralnie. To te treści robią obecnie najwięcej ruchu i dzięki nim serwis żyje. Nie tylko nasz - każdy. Przecież Google Discover zdominował internet. Natomiast ciekawy artykuł o branży czyta 50 osób na krzyż. I właśnie dlatego myślimy jak zastymulować ambitne materiały dla tej garstki, w sposób który zapewni autorom przeżycie. Jedyny sposób, jaki działa w ogóle, to właśnie datki (czytaj sponosring jak np. patron) bezpośrednio dla autora przez tę garstkę zainteresowych.

Witamy w internecine XXI wieku. Żeby nie było - redakcja, łącznie ze mną, płacze w związku z takim staniem świata, ale dokładnie tak wygląda rzeczywistość.

post wyedytowany przez Łosiu 2026-02-05 06:04:53
05.02.2026 06:27
Stm
7.7
Stm
10
Legionista

Łosiu w takim razie jest mi bardzo przykro w którą stronę ten świat nadal zmierza.

post wyedytowany przez Stm 2026-02-05 06:29:34
04.02.2026 20:51
Lateralus
8
odpowiedz
Lateralus
154
Last Of The Wilds

Via Tenor

A tak przy okazji... przecież macie tutaj abonament, co jest to już w pewnej formie darowizna i wsparcie, za niewielkie "korzyści" na serwisie. Tym bardziej to premium jest troche naciągane i bez wyrazu, bo zabraliście na poczet kupna premium normalne, oczywiste, standardowe opcje i treści, by ktoś tylko coś wpłacił i by mógł normalnie jak człowiek korzystać w pełni z serwisu. Jest to dawny relikt forumowy... Bo słabą zagrywką jest, żeby przeczytać dalszą część tekstu (50%)musisz wykupić premium :/ XXI wiek. Ale tak, rozumiem, taka jest aktualna moda.
Ale jednak donejty i tak kojarzą się z pato strimami, utrzymankami i darmozjadami ;)

Abonament Premium
Abonament jest korzystny dla Ciebie, ale jest również ważny dla GRYOnline.pl - daje nam zarówno konieczne wsparcie finansowe, jak i informację, że doceniasz naszą pracę. Dziękujemy!

Jak nie dajecie rady, i łapiecie sie już wszystkiego co się tylko da, i wszelakich zagrywek, przy tym tracąc nieco swojej godności i dobrego imienia, to zamknijcie działalność albo się przebranżowcie. I tak oszczędzacie na świeżakach/stażystach/studentach.
Jasna sprawa że po tylu latach w jednej firmie, robiąc jedno i to samo, będzie ciężko odejść i robić coś innego, gdzieś idziej, z kimś innym. Takie czasy. Trzeba być elastycznym.

Może jeszcze 1,5% z pit-u? :)

post wyedytowany przez Lateralus 2026-02-04 21:45:04
04.02.2026 23:42
WolfDale
😜
9
odpowiedz
3 odpowiedzi
WolfDale
94
~sv_cheats 1

Nowe abonamenty? To może przybliżycie coś więcej na ten temat? Będzie jakiś uber premium VIP 2.0?

05.02.2026 06:11
Łosiu
9.1
2
Łosiu
288
Najsłynniejszy półprezes

GRYOnline.pl

Nie chcę wchodzić w turbo szczegóły, bo cała koncepcja jeszcze się tworzy i nieco pływa. Świat się zmienił od czasu kiedy weszły nasze abonamenty, bodaj w 2001 czy 2002 roku, i zmiana dotyczy w moim mniemaniu przede wszystkim ogólnej koncepcji. Ogólnie rzecz biorąc chciałbym odejść od idei blokowania dostępu do materiałów, na rzecz limitów zakresu pewnych usług, a przede wszystkim większej integracji osób ze strefy płatnej z redakcją, wzajemnego dialogu i wpływu na to co robi serwis. Myślę, że do maja czerwca damy radę.

05.02.2026 07:29
jackowsky
9.2
jackowsky
258
Dobry Wujek Szwejk

Jeżeli abonament pozwoliłby na wyłączenie artykułów sponsorowanych i artykułów o niczym, zastanowiłbym się nad jego wznowieniem.

05.02.2026 22:34
WolfDale
😎
9.3
WolfDale
94
~sv_cheats 1

No to Łosiu jeszcze bardziej rozpaliłeś moją ciekawość co Wy tam ciekawego wymyślicie, to w takim razie czekam.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl