GOL umiera, czyli o żebraniu..
Z golem jestem praktycznie od początku.
Rozumiem reklamy, nawet te dawne co zakrywały cały ekran ( chociaż te z dźwiękiem to było już mocne przegięcie), ale wiadomo klient "nasz pan" a serwery nie chodzą na powietrze
Artykuły sponsorowane.. jak oznaczone jeszcze da się przeżyć.
Ale żeby w newsie (dodajmy że nie opracowanym nawet w 100% np w sprawie NW, czy AoC wrzucać dwa żebrania?
Na 7 obrazków dwa to żebranie o forsę, w artykule może na dwie strony a4 ->
To już podrygi śmiertelne gola, czy tylko zatrudnienie kiepskiego dziennikarzyny i brak kontroli redakcji?
GOL się kończy niezmiennie od 25 lat. To przecież znany fakt.
Natomiast ten moduł był eksperymentem z lat 2024/2025, mającym na celu lepiej nagradzać autorów, których treści nie tyle generują kliki, co na tyle podobają się czytelnikom, że chcą ich ekstra nagrodzić. Pojawiał się na encyklopedii, części publicystyki i w wybranych cyklach newsowych. W zasadzie zrezygnowaliśmy z jego użycia, bo to mechanizm zewnętrzny, a za jakiś czas zmienimy nasze abonamenty i wówczas zaproponujemy lepsze rozwiązanie wsparcia konkretnych autorów.
Newsroom jeszcze używa raz na czas tego rozwiązania przy wybranych treściach. Nie zabraniam, ale wstawianie tego dwa razy to przesada.
Brakuje informacji czy te darowizny idą do konkretnego autora tekstu, czy ogólnie "na serwis".
Tylko że tam tez jest zgrzyt jak się zmienia GOL.
Wystarczy podejrzeć co wypuszczał dany autor weźmy tu "PefriX"-a
Ma ponad 350 artykułów, czyli 19 stron po 20.
Strony sprzed 2024 (10+ ) to praktycznie same artykuły o grach.
I nagle myk strony od 1 do 9 czyli rocznik 2024+ to 80-90% ( bo są strony gdzie na 20 artykułów zaledwie 2 są growe) to artykuły sponsorowane.
Zaledwie kilkanaście procent to content growy a reszta to..
Chyba że taki wybór treści to wybór danego twórcy'? :>
A kogo artykuł? bo ja trafiłem na to u Krystiana Pieniążka i parsknąłem śmiechem jak to zobaczyłem.
Tej samej osoby co na screenie.
Można kliknąć w nick i podejrzeć co pisał - głownie to treści sponsorowane.
A dobra, przeoczyłem jak się nazywa.
Z tego co pamiętam to tipbox ma być zastąpiony lub wylecieć.
A to co widzisz jest dla autora jako napiwek, który można dać jak pisze o treściach które lubisz, a nie na serwery gol czy firmę.
A to że to atakuje usera to błąd.
Pozdrawia Tbone z autobusu.
Tak, przyznam szczerze, że też mnie ta idea napiwków w tekstach zawsze bawiła/drażniła, chyba nawet bardziej niż powinna. Całkowicie rozumiem Patronite jakiegoś podcastu, który nie emituje reklam, nie ma abonamentów itd., sam chętnie wspieram, tak jakoś kompletnie mi się to gryzie z serwisami contentowymi.
Cześć treści w newsach pojawia się jako inicjatywa oddolna autora, a nie na zlecenie "góry". W takich przypadkach chcemy mieć mechanizm nagradzania autora. Na razie mamy to ułomne rozwiązanie. Niedługo zaproponujemy coś sensowniejszego.
Gen Z na pełnej widzę, jak w 2008 pisałem tu teksty, to 90% tematów było inicjatywą oddolną autora i jeszcze trzeba było się modlić, żeby Łosiu/Shuck/UVI/Verminus pozwolili pisać ;-)
Coś kłamiesz :D
Newsroom to zawsze były zlecenia odgórne - osobiście zlecałem i trzymałem na tym łapę. Co się działo w publi u Shucka czy UV - nie wiem.
Każdy orze jak może.
Odkąd GOL się sprzedał i należy do Webedia to jest źle i będzie tylko gorzej. Widać od dawna tego efekty. To była zła decyzja.
Ale będą uważać inaczej, do błędu i porażki ciężko się przyznać ;) Nie pykło.