Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Gmail - wyszukiwanie części tekstu

28.03.2015 23:50
1
Splitfire
27
Pretorianin

Gmail - wyszukiwanie części tekstu

Witam serdecznie,

Mam takie pytanie odnośnie wyszukiwania wiadomości na Gmailu: zauważyłem, że ta poczta nie wyszukuje maili, dopóki nie poda się pełnego wyrazu, który w nim występuje. Przykładowo: chcę wyszukać pocztę, która w treści, albo w polu adresat posiada frazy: "ogłoszenia", "ogłaszamy", "ogłoszenie". Nie znajduje jednak nic, dopóki nie wpiszę dokładnie _całego_ wyrazu, czyli, np. próbuję "ogłosz" - nie znajduje nic, jednak jak wpiszę "ogłoszenia" znajduje mnóstwo maili. Próbowałem oczywiście wykorzystywać wildcardy (*), jednak nie wydaje się to działać.

Orientuje się ktoś może jak wyszukiwać niepełne frazy? Kurczę, nie jest to przecież jakieś udziwnione wymaganie, nie wierzę, że tak dopracowana poczta jak gmail czegoś takiego nie obsługuje...

Za wszelkie odpowiedzi, podpowiedzi, sugestie będę bardzo wdzięczny.

28.03.2015 23:57
2
odpowiedz
Nimreh
106
nobody

Niestety nie wiem jak Ci pomóc, ale mam dokładnie ten sam problem, jak próbuję coś znaleźć na grupie mojego kierunku na facebooku i muszę jeden wyraz wpisywać w kilku odmianach, bo nie wystarczy samo wpisanie pierwszych liter :) Może ktoś wie jak sobie z tym poradzić?

29.03.2015 00:19
kjx
3
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

Splitfire,

GMail, niestety, nie obsługuje wildcardsów, trzeba wpisywać całe słowa. Natomiast rozwiązanie twojego problemu jest banalnie proste: wystarczy używać dowolnego programu pocztowego, a nie interfejsu webowego :-)

13.05.2015 17:25
👍
4
odpowiedz
Splitfire
27
Pretorianin

Dzięki za odpowiedź. Tak podejrzewałem, aczkolwiek nie mogłem uwierzyć, że Google - najlepsza wyszukiwarka, ma tak beznadziejną szukajkę w gmailu :-)

Forum: Gmail - wyszukiwanie części tekstu